26 Ιουλ 2013

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στο διευρυμένο ωράριο

Την έντονη αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), προκάλεσε η δημοσιοποίηση μέσω της «Διαύγειας» απόφασης -κατά πλειοψηφία- του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, σχετικά με το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών....

Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εγκρίνει, τα φαρμακεία της Αθήνας να είναι ανοιχτά τη Δευτέρα και την Τετάρτη από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ., την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και το Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., εφόσον το επιθυμούν και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, όπως αναφέρεται.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για «άθλια τακτική με στόχο να κλείσουν τα μικρά και μεσαία φαρμακεία της γειτονιάς» και επιρρίπτει ευθύνες στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, αναφέροντας ότι «εναρμονίζεται πλήρως με τις μνημονιακές προσταγές».

Επίσης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Λουράντος, παρότι η απόφαση είχε ληφθεί από τις 11 Ιουλίου, ο κ. Καμίνης δεν την γνωστοποίησε παρά σήμερα και αφού διέρρευσε έρευνα του ΦΣΑ για τη διεύρυνση του ωραρίου, στην οποία αποτυπώνεται ότι 71% των φαρμακοποιών τάσσονται κατά. Ο ΦΣΑ επανειλημμένως είχε ζητήσει να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία θα ετίθετο και το θέμα του ωραρίου, ώστε να εκφράσει τις απόψεις του, κάτι όμως που δεν έγινε.

Ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει «ψευδές και ύποπτο» το γεγονός, που αναφέρεται στην απόφαση ότι κατά τη συνεδρίαση λήφθηκε υπόψη η πρόταση φαρμακοποιών της ευρύτερης περιοχής του κέντρου των Αθηνών, καθώς, όπως λέει «μία ελάχιστη έστω μειοψηφία κάποιων φαρμακοποιών δεν εκπροσωπεί κανέναν, παρά μόνο δικά της συμφέροντα».

Ο κ. Λουράντος συγκαλεί για την ερχόμενη Τετάρτη έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόταση οι φαρμακοποιοί της Αθήνας να σταματήσουν τις εφημερίες.

«Ο δήμος Αθηναίων, εναρμονιζόμενος πλήρως με τις "περί απελευθέρωσης ωραρίου" απόψεις του κ. Χατζηδάκη, αποφάσισε ως ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων τις 62 ώρες. Αν σε αυτές προσθέσουμε εφημερίες και διανυκτερεύσεις καταλαβαίνουμε ότι ο φαρμακοποιός πλέον, θα πρέπει να κοιμάται μέσα στο φαρμακείο» αναφέρει ανακοίνωση του ΦΣΑ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η φροντίδα του φαρμακοποιού για τη φαρμακευτική περίθαλψη του κόσμου «γράφτηκε στα παλιά υποδήματα του δημάρχου, ο οποίος παρέβλεψε ηθελημένα το γεγονός ότι πάνω από το 60% των φαρμακείων της Αττικής λειτουργούν μόνο με τον φαρμακοποιό χωρίς κανέναν βοηθό».

«Φαίνεται τελικά ότι οι προτεραιότητες του δημάρχου είναι άλλες και όχι η εύρυθμη λειτουργία του φαρμακείου και η εξυπηρέτηση του κοινού του δήμου της Αθήνας τις δύσκολες στιγμές ανθρωπιστικής κρίσης που περνάμε» καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΑ.