16 Ιουλ 2013

Τα βρήκαν Σαμαράς - Βενιζέλος: Με ποιες αλλαγές «κλείδωσε» το πολυνομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στο ....
Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν στις διορθωτικές αλλαγές που θα περάσουν στο νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να καμφθούν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τι αλλάζει στο πολυνομοσχέδιο
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν αρχικά σε τρία βασικά θέματα:
  • Δεν θα υποστούν συνέπειες όσοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό.
  • Για τους σχολικούς φύλακες θα δημιουργηθεί πρόγραμμα με πλασματικά έτη για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Υπολογίζεται πως πρόκειται για 200 άτομα.
  • Για το παρατηρητήριο για τα οικονομικά στους δήμους, το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ των δημάρχων, συμφωνήθηκε να μείνουν εκτός οι ποινικές διατάξεις.
  • Εισάγεται πρόβλεψη για το πως θα γίνει η άσκηση των αρμοδιοτήτων σε συνεργασία με Δήμους και ρυθμίζεται το μεταβατικό διάστημα έτσι ώστε οι δήμαρχοι να φέρουν πρόταση στους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης για να εκδίδεται ΚΥΑ που θα αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων από την Ελληνική Αστυνομία.
  • Ικανοποιήθηκε το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα έβγαζαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για την κατάρτιση των προϋπολογισμών. Ουσιατσικά πλέον τα υπουργεία θα μπορούν να δίνουν μόνο οδηγίες.
Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τους εκπαιδευτικούς
Από την επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί νομοσχέδιο του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για την επαγγελματική εκπαίδευση με νέες ειδικότητες αλλά και αναγγελία προσλήψεων εκπαιδευτικών.
Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει διάταξη που θα προβλέπει ότι η πλειοψηφία των καθηγητών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα απορροφηθούν σε διοικητικές θέσεις του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: iefimerida.gr