30 Ιουλ 2013

Αύξηση του ορίου για μαζικές απολύσεις και νέα μείωση του κατώτατου μισθού προαναγγέλει το νέο μνημόνιο

Προετοιμάζεται το έδαφος για τη μαζική αποχώρηση συνολικά 12.500 τραπεζοϋπαλλήλων - Εκπρόσωποι τραπεζών ζήτησαν απ' το υπουργείο Εργασίας επίσπευση της νέας ρύθμισης

Νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά από τον Δεκέμβριο, με αιχμή την αναθεώρηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολυσέλιδη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 
Παράλληλα αφήνει να εννοηθεί ότι ο ....
κατώτατος μισθός θα μειωθεί και άλλο.
Και όλα αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα προωθηθούν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς με "στόχο  να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ", όπως αναφέρει η έκθεση.
Σημειώνεται πως το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την τελευταία επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα, με τους τροϊκανούς να ζητάνε "απελευθέρωση" της διαδικασίας, που σήμερα απαιτεί υπογραφή υπουργού. το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την ανάθεση μελέτης για να αποτυπωθούν τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κάποιες πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αύξηση του επιτρεπόμενου μηνιαίου ποσοστού απολύσεων για τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις από 5% στο 10%, όπως ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.
Σύμφωνα με αναλυτές η νέα τροποποίηση θα ανοίξει το δρόμο για τη μαζική έξοδο εργαζομένων που θα επιχειρηθεί απ' τον τραπεζικό κλάδο μετά και το μαζικό κύμα συγχωνεύσεων που ολοκληρώθηκαν. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)

Η έκθεση αφήνει ανοικτό επίσης το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό από το 2014, καθώς επισημαίνει πως παρά την αυξημένη ανεργία οι μειώσεις μισθών επιβραδύνθηκαν από τα μέσα του 2012, ενώ επαναλαμβάνει ότι μέχρι το Μάρτιο του 2014 πρέπει να επαναξιολογηθεί η δομή των κατώτατων ημερομισθίων.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους μακροχρόνια ανέργους, που υπολογίζονται σε 880.000 άτομα.

Πηγή: newmoney.gr