17 Ιουλ 2013

Πέντε χιλιάδες νεκροί το μήνα από τον εμφύλιο στη Συρία


syria
Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μήνα στη Συρία ένεκα του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος έχει προκαλέσει τη δεινότερη ποτέ κρίση σ’ ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από την εποχή της γενοκτονίας στη Ρουάντα πριν 20 χρόνια, ανακοίνωσαν υπεύθυνοι ....
του ΟΗΕ.
Οι ίδιες πηγές κάλεσαν επίσης το ΣΑ του Οργανισμού, το οποίο είναι βαθιά διχασμένο σχετικά με τη συριακή κρίση, να λάβει ακόμη πιο έντονα μέτρα απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος μέσα σε 26 μήνες έχει προκαλέσει πάνω από 100.000 νεκρούς.
«Ο εξαιρετικά αυξημένος αριθμός των νεκρών σήμερα –περίπου 5.000 κάθε μήνα– καταδεικνύει την πλήρη επιδείνωση της σύρραξης», επισήμανε ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Ιβάν Σιμόνοβιτς ενώπιον του ΣΑ.
Περίπου 6.000 αποδημούν καθημερινά από τη χώρα και ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει συνολικά 1,8 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
«Δεν έχουμε δει μία πλημμυρίδα προσφύγων να φθάνει σε τόσο τρομακτικά επίπεδα από την γενοκτονία στη Ρουάντα πριν μία 20ετία–το 1994», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
«Η κρίση αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο απ’ όσο φοβόμαστε, με αβάστακτες ανθρωπιστικές συνέπειες», είπε.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Βάλερι Έιμος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις προκειμένου να διοχετεύσει βοήθεια στο εσωτερικό της Συρίας.
Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών, που κατά τον ίδιον «έχει αντληθεί με μη επαγγελματικό τρόπο».
Πηγή: ysterografa.gr