22 Ιουλ 2013

Μετά το μπάχαλο με τις φορολογικές δηλώσεις δόθηκε τελικά παράταση - Σοβαρά προβλήματα με τους τόκους και τους κλειδάριθμους

- Oι φοροτεχνικοί συνεχίζουν να καταγγέλλουν πως το σύστημα TAXISNET υπολειτουργεί
- Τουλάχιστον 2,5 εκατ. τα λάθος στοιχεία που έχουν στείλει οι τράπεζες για τους τόκους
- Καθημερινές ουρές στις εφορίες καθώς έχουν εντοπιστεί και σοβαρά λάθη στους κλειδάριθμους...
- Πιο αυστηρές οι ποινές για όσους δεν καταθέσουν φορολογική δήλωση.Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων, με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2 και έληγε σήμερα.Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο καλεί τους φορολογούμενους να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά με βάση τις προθεσμίας που έχουν οριστεί με βάση το τελευταίο ψηφία του ΑΦΜ τους
.Αν και η παράταση δόθηκε με το φόβο η τρόικα να "τσινίσει" αλλά και υπό το φόβο τα έσοδα να συνεχίσουν να υστερούν έναντι των στόχων, το υπουργείο ΟΙκονομικών ουσιαστικά σύρθηκε σε αυτή την απόφαση, μετά τις καταγγελίες χιλιάδων φοροτεχνικών ότι το σύστημα TAXISNET καταρρέει.
Την ίδια ώρα, βροχή έπεσαν τα λάθη στο taxis με ευθύνη των τραπεζών. Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες φορολογούμενους όταν αποφάσισαν να “τσεκάρουν” τα στοιχεία που είχαν αποστείλει οι τράπεζες και είχαν “περάσει” στο σύστημα.
Κάποιες τράπεζες δεν ακολούθησαν τη διαδικασία που έπρεπε με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λάθος στοιχεία.
Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είδαν αναρτημένα στο taxis πολύ μεγαλύτερα ποσά τόκων από αυτά που είχαν λάβει και έτσι θα καλούνταν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο. Οι πολίτες πρέπει τώρα ουσιαστικά να “τσεκάρουν” τα ποσά που έχουν αναρτηθεί με τη βεβαίωση που έχουν λάβει από την τράπεζα ώστε να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Υπολογίζεται ότι με τα λάθος στοιχεία που έχουν στείλει οι τράπεζες τα λάθη αυτή τη στιγμή είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και φυσικά πρέπει να διορθωθούν.
Ήδη έχει ζητηθεί από το υπουργείο να αποσταλεί από τις τράπεζες νέα λίστα με τα διορθωμένα και σωστά αυτή τη φορά στοιχεία, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το αλαλούμ με τους κλειδάριθμους με τους φορολογούμενους πολίτες να κάνουν ουρές έξω από τις εφορίες ακομα καιο από τις 5 το πρωί μιας και υπάρχουν σοβαρά λάθη και εκεί με αποτέλεσμα το TAXISNET να μην τους αναγνωρίζει.
Μέσα σε όλα αυτά και ενώ όσοι θέλουν να είναι συνεπείς και να υποβάλλουν κανονικά τη δήλωσή τους ταλαιπωρούνται, το υπουργείο αλλάζει προς το αυστηρότερο το ποινολόγιο για όσους “ξεχνούν” να υποβάλλουν δηλώσεις.

Έτσι γίνονται πιο αυστηρά τα πρόστιμα που προβλέπονται και έτσι για όσους δεν υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία το πρόστιμο πλέον είναι 300 ευρώ, στα 1.000 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία και στοιχεία με βάση απλοποιημένα λογιστικά στοιχεία και 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.