28 Ιουλ 2013

«Κόκκινος Οκτώβρης» για την κυβέρνηση

Συντάξεις, φόροι, απολύσεις, στο τραπέζι της τρόικας 

Σε αγώνα δρόμου αποδύεται η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες του Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο ξεκινά μία απαιτητική περίοδος με συζητήσεις για καθοριστικά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, η επενδυτική...

πολιτική, η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα» στην κυβέρνηση επικρατεί, τουλάχιστον στα λόγια, κλίμα μάχης. «Θα γίνει πόλεμος αλλά εμείς θα τηρήσουμε τη συμφωνία με την τρόικα», διαμηνύουν οι «φρέσκοι» γαλάζιοι υπουργοί. Ταυτόχρονα η τρόικα έχει βγάλει το… υποδεκάμετρο με χαρακτηριστική την κατάθεση τροπολογίας από το υπουργείο Παιδείας για τις 245 εξαιρέσεις εκπαιδευτικών ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης. «Η τρόικα δεν θα ανεχθεί άλλες κοροϊδίες» σχολίαζαν μεταξύ τους οι υπουργοί έπειτα από το ταπεινωτικό καψώνι του eurogroup. Ο πρωθυπουργός κάνει ο ίδιος στενό μαρκάρισμα στους υπουργούς για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις αλλά τα προβλήματα μοιάζουν αντί να επιλύονται, να συσσωρεύονται. Όπως και τα ερωτήματα, σημειώνει η εφημερίδα.

Τι θα γίνει το Σεπτέμβριο; Και κυρίως, θα καταφέρει η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μίτο που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μία σταθερή πορεία βιωσιμότητας;

Αυτή την ώρα κανένας στην ελληνική κυβέρνηση, τη γερμανική, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το ΔΝΤ δεν ομολογεί επισήμως ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων σεναρίων για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Αλλά αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα κάθε προσπάθεια θα πέφτει στον πίθο των Δαναΐδων γιατί η χώρα δεν θα μπορεί να επιβιώσει. Η άσκηση του δημοσίου χρέους όμως έχει πολλές μεταβλητές: η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου, η ευρωζώνη θα πρέπει να σηματοδοτήσει το μέλλον της, το ελληνικό σχέδιο θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μην εγερθούν ανάλογα αιτήματα από χώρες με όμοιο πρόβλημα.

Επιπλέον, όσο παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το χρέος θα επανέρχεται και το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου συνέστησε ψυχραιμία στους υπουργούς με το σκεπτικό ότι «μέχρι τις γερμανικές εκλογές θα ακούσουμε πολλά». Μάλιστα, σύμφωνα με το «Το Βήμα», ο Αντώνης Σαμαράς σκοπεύει να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκοί Οίκο στις 8 Αυγούστου, την ανάγκη να παραμείνει ουδέτερη η Ελλάδα αυτή την περίοδο και να μην αποτελέσει το πεδίο πιέσεων στην αντιπαράθεση Αμερικής και Γερμανίας για το ευρώ.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η ιαπωνική τράπεζα Νομούρα προειδοποιεί για «Κόκκινο Οκτώβρη» με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Για τη χώρα μας σημειώνεται πως θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 2 δισ. το 2014 και για αυτό θα επανέρθει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας επιμένει πως το κενό αυτό δεν θα υπερβεί το 1,5 δισ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών η Ελλάδα έχει χρήματα ως τον Οκτώβριο και η εκτίμηση είναι πως όλα θα κριθούν στις αντοχές του πολιτικού συστήματος. Ο φόβος ότι μπορεί να συμβεί ατύχημα στη Βουλή είναι διαρκής, εξ ου και οι απειλές για διαγραφές και εκλογές σε κάθε ανταρσία, με πρόσφατη αφορμή το «παρών» των Νικήτα Κακλαμάνη- Δημήτρη Κυριαζίδη.

Τον Σεπτέμβριο πάντως αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τις ανάγκες του 2015-2016 και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν πως η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περικοπές σε μισθούς- συντάξεις και αύξηση φόρων αλλά όχι την αναδιάρθρωσης το δημόσιο τομέα. «Στις ΔΕΚΟ υπάρχει λίπος» είναι η επωδός του Γιάννη Στουρνάρα. Παρότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, μοιάζει αδύναμη να αντιμετωπίσει δομικές παθογένειες.

Ενδεικτική ήταν η συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, όπου αναγνωρίστηκε ότι δύσκολα θα καλυφθούν εγκαίρως οι στόχοι. Λέγεται πως προτάθηκε να μπουν στην κινητικότητα και οι δασοπυροσβέστες. Ο Ευ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί αξιολόγηση δομών και προσώπων, αιτιολόγηση των αποφάσεων, αξιοκρατία, διεύρυνση της δεξαμενής της κινητικότητας από όλα τα υπουργεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρεί άμεσα στην επιλογή των υπαλλήλων από όλα τα υπουργεία με βάση τα πλεονάσματα. Η προσπάθεια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις σκοντάφτει σε δύο εμπόδια. Το πρώτο είναι ότι το ίδιο το υπουργείο αντί να δώσει το καλό παράδειγμα έβγαλες στην κινητικότητα μόνο 50 οδηγούς. Το δεύτερο πως η έρευνα που ξεκίνησε για τα πλαστά πιστοποιητικά κάνει και τους πιο υποψιασμένους να τρίβουν τα μάτια τους από την περίπτωση π.χ γενικού διευθυντή υπηρεσίας του Δημοσίου με πλαστούς τίτλους σπουδών ή τη φάμπρικα με πλαστά απολυτήρια λυκείου με μέσο όρο βαθμολογίας το 20!

Στις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο μεσαίων στελεχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται διαρκώς από την πίσω πόρτα το θέμα του κλεισίματος ακόμα ενός οργανισμού στα πρότυπα της ΕΡΤ- οι κουβέντες, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας περιστρέφονται γύρω από τα ΕΛΤΑ, τον ΟΣΕ και τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Έπειτα από το πείραμα της ΕΡΤ, δύσκολα θα σταθούν άλλα επιχειρήματα που δεν θα εντάσσονται σε ένα επεξεργασμένο σχέδιο αλλά θα υπαγορευθούν από την ανάγκη και θα εκτελεστούν με προχειρότητα, καταλήγει «Το Βήμα».