7 Μαΐ 2013

Η Wall Street Journal εκθέτει Σαμαρά-τρόικα

Αποκαλύπτει προσπάθεια ωραιοποίησης της εικόνας και ευημερίας των αριθμών σε μια σπαρασσόμενη κοινωνία
Η Wall Street Journal εκθέτει Σαμαρά-τρόικα
Επικριτική για τις στατιστικές και για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal επισημαίνοντας ότι αποκρύπτονται οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών που έχουν ....
εφαρμοστεί και γίνεται σαφής προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και εξοστρακισμού της πραγματικότητας. Η προσέγγιση της Wall Street Journal ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση χρησιμοποιώντας τις θετικές εκθέσεις και τα δείγματα ευημερίας των αριθμών για να πείσει για τη στραφή της οικονομίας και για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται.
Η παρέμβαση της WSJ μπορεί να δημιουργήσει μείζον πολιτικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αν την αναδείξει η αντιπολίτευση, τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια του Μαξίμου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να δημιουργήσει "ομπρέλα" θετικών ειδήσεων στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας για προσέλκυση επενδύσεων και πολιτικής κυριαρχίας στο εσωερικό της χώρας.
 «Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal που αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt.
«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια». 
Οπως εκτιμά ο συντάκτης του δημοσιεύμταος, υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα, «με σημαντικότερο την σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δυο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει (…) απολύσεις στο δημόσιο».
Ως ελπιδοφόρα μηνύματα επίσης, αξιολογεί η εφημερίδα την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνική κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.
«Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (…), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές πάντως η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή», εκτιμά ο αρθρογράφος. 
Πηγή: sofokleousin.gr