14 Μαΐ 2013

ΣΕΒ: Χωρίς αντίκρισμα η νέα Σύμβαση

Ως «αδειανό πουκάμισο» που δεν έχει «ούτε νομική υπόσταση, ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζομένους» χαρακτήρισε ο ΣΕΒ την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δικαιολογώντας ....
την άρνησή του να υπογράψει τη νέα ΕΓΣΣΕ, την οποία ωστόσο υπέγραψαν οι υπόλοιποι τέσσερις κοινωνικοί ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.


 «Ο ΣΕΒ δεν είναι διατεθειμένος να βαφτίσει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μία παρωδία Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σε αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει» αναφέρει και προσθέτει:
 
«Δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητα μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον».

Όπως υποστηρίζει σε αυτό αποσκοπούσε η πρότασή του για υπογραφή αντί της ΕΓΣΣΕ «ενός Πρωτοκόλλου Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014».
 
«Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή», σημειώνει και ισχυρίζεται ότι «αποδεικνύει καθημερινά την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Το αποδεικνύει με τις αμοιβές και συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου».
 

  • Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία τοποθέτησης του Εκτελεστικού Αντιπρέδρου του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή.
  • Διαβάστε εδώ  το Πρωτόκολλο Συμφωνίας των Κοινωνικών Εταίρων.
Διαβάστε Επίσης: Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά χωρίς τον ΣΕΒ
Πυρά κατά του ΣΕΒ εξαπέλυσαν οι άλλοι τέσσερις κυβερνητικοί εταίροι που υπέγραψαν τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο "παρά ένα" και με "μείον ένα" κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, για να σημειώσει με νόημα πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αντικαθίσταται από κανένα «πρωτόκολλο συμφωνίας».

Ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει, απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι διεσώθη το επίδομα γάμου.
 
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να υπογράψουμε μια νέα σύμβαση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμαπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.
 
«Δεν είναι θέμα μισθολογικού κόστους η ανάταξη της οικονομίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, σημειώνοντας για τον ΣΕΒ ότι κάνει πίσω σε σχέση με τον ιστορικό του ρόλο.

«Με τη σημερινή συμφωνία κρατήθηκε ζωντανός ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στον ΣΕΒ, ο επικεφαλή της ΓΣΕΕ σημείωσε οτι έχει διαγράψει από το μυαλό του την ΕΓΣΣΕ. «Το πρωτόκολλο που πρότεινε ο ΣΕΒ δεν είχε καμία αξία» κατέληξε ο Γιάννης Παναγόπουλος.
 

Διαβάστε επίσης: Στρατούλης για ΣΕΒ: Να ποιοι ήταν οι «κουκουλοφόροι» της τρόικας
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει:
 

Η ΓΣΕΕ ανταποκρινόμενη με υπευθυνότητα στο θεσμικό - αντιπροσωπευτικό της ρόλο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει, σε πείσμα μάλιστα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των επαίσχυντων μνημονιακών επιταγών και νομοθετικών παρεμβάσεων, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δεν πανηγυρίζουμε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και δεν κάνουμε αναφορά σε νίκη, διότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απλά διασώθηκε, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου», ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απετράπη ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη πληγέντα δικαιώματα των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε η ισχύς και το ποσοστό του επιδόματος γάμου και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διατηρούν ακέραιες – ανέπαφες τις εν ισχύ θεσμικές μέριμνες και κατακτήσεις όλων των προηγούμενων Εθνικών Συμβάσεων.

Η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012, που με αντισυνταγματικό τρόπο μείωσαν κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους, ενώ ναρκοθέτησαν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφαιρώντας από τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους».

Από το κείμενο της σύμβασης απουσιάζει η υπογραφή εκείνων που δεν επιθυμούν να υπάρχει ο θεσμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτούς τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας.
Πηγή: tvxs.gr