19 Μαΐ 2013

Νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

«Σοβαρή πρόκληση» χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές η Σεούλ

Έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε σήμερα από την ανατολική ακτή της η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.
Πρόκειται για την τέταρτη εκτόξευση αυτού του τύπου σε δύο ημέρες, δήλωσε ένας αξιωματούχος της... Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χθες Σάββατο η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε τρεις εκτοξεύσεις παρόμοιων πυραύλων επίσης προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Σεούλ επέκρινε τις ενέργειες αυτές χαρακτηρίζοντας τις «σοβαρή πρόκληση».

Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων από την Πιονγιάνγκ ήλθαν μετά τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας, τις οποίες η Βόρεια θεωρεί ως προετοιμασίες για εισβολή στο έδαφος της.

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και συνεχίζουν να πιέζουν τη Βόρεια Κορέα για να δείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει για να βελτιώσει τις σχέσεις με τους γείτονές της», δήλωσε χθες Σάββατο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάρμπι Χόλαντεϊ.

Οι πύραυλοι που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες είναι μικρής εμβέλειας. Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ όμως φοβούνται ότι οι δοκιμές του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς «Musudan» θα αναβιώσει τις εντάσεις μετά την πυρηνική δοκιμή τον Φεβρουάριο.

Ο «Musudan» έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 2.500 έως 4.000 χιλιομέτρων, μία απόσταση επαρκής ώστε να φτάσει τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και ενδεχομένως τις αμερικανικές βάσεις στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό.


(Φωτογραφία αρχείου)