12 Μαΐ 2013

Πενθήμερη απεργία εκπαιδευτικών στο Βερολίνο

Σε «Απεργία και εβδομάδα δράσης» καλεί η Ένωση Εκπαιδευτικών Βερολίνου (GEW) τους εκπαιδευτικούς, σε όλα τα σχολεία του Βερολίνου, ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα, από 13 μέχρι 17 Μαΐου, επηρεάζοντας τις τελικές εξετάσεις στα σχολεία.
Μέχρι στιγμής οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν...
συμφωνήσει για διαχείριση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με προσωπικό ασφαλείας (στη Γερμανία οι απεργοί συμφωνούν από κοινού με τις τοπικές αρχές εάν συντρέχουν λόγοι εκτάκτου ανάγκης). Έτσι, είναι δύσκολο για τις αρχές να χρησιμοποιήσουν αναπληρωτές καθηγητές ως «απεργοσπάστες».
Οι εκπαιδευτικοί καλούν τους μαθητές και τους γονείς  να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που θα γίνονται καθημερινά μπροστά στο δημαρχείο της πρωτεύουσας της Γερμανίας.
Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της απεργίας, οι διαμαρτυρίες είναι εστιασμένες στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, γυμνάσια και λύκεια, όπου είναι προγραμματισμένες οι τελικές εξετάσεις.
Τα αιτήματα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Βερολίνου, για τα οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία, είναι ρύθμιση συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να αντισταθμιστεί το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ μισθωτών και των τακτικών αναπληρωτών καθηγητών, καθώς επίσης βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εκπαιδευτικούς ώστε να εξασφαλίζονται υγιή γηρατειά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο νεώτερο από τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι πολίτες παρακολουθούν στενά το θέμα λόγω των τελικών εξετάσεων που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα.
enet.gr