3 Απρ 2013

Saxo Bank: “Το πρόβλημα δεν είναι η Κύπρος, αλλά το ίδιο το Ευρώ”…

“Tο πρόβλημα δεν είναι η Κύπρος… Το πραγματικό πρόβλημα είναι το ίδιο το ευρώ…”. Την ανωτέρω άποψη διατυπώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Saxo Bank, Lars Seier Christensen, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις που...
αφορούν στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Όπως αναφέρει σε νέο του άρθρο “είναι πράγματι εκπληκτικό το γεγονός πως ένα πακέτο διάσωσης μόλις 10 δισ. ευρώ μπορεί να απασχολήσει ολόκληρο τον κόσμο για τόσες εβδομάδες…”.
Και εξηγεί: Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι… το πως μια μικρή οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να καταστραφεί μέσα σε ένα σαββατοκύριακο!
Και αναρωτιέται ο Lars Seier Christensen: Τελικά η Κύπρος έκανε τόσο… κακά πράγματα, ώστε να αξίζει μια τόσο άσχημη μοίρα; Όχι, απαντά ο ίδιος και διευκρινίζει: Η Κύπρος εμφάνιζε στο παρελθόν εξαιρετικά νούμερα… σε όρους ανάπτυξης, δημοσίου χρέους και δημοσίων οικονομικών. Ήταν ένα πραγματικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Αλλά τότε τι πήγε στραβά;  Ο διευθύνων σύμβουλος της Saxo Bank επισημαίνει: Το κακό ήταν ότι οι Κύπριοι τραπεζίτες θεώρησαν δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τους εμπιστευθούν και θα τους στηρίξουν…
Αλλά ο ίδιος προειδοποιεί: Τα προβλήματα είναι πολύ ευρύτερα και ξεπερνούν την κυπριακή οικονομία. Η επιβολή δρακόντειων περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίν στην Κύπρο σημαίνει το εξής: Το project του ευρώ δεν είναι πια το ίδιο. Πλέον υπάρχουν δύο… ευρώ. Εκείνο στο οποίο επιβάλλονται περιορισμοί (Λευκωσία) και το ελεύθερο (υπόλοιπη Ευρωζώνη).
“Πλέον γινόμαστε όλοι μάρτυρες μεγάλων αλλαγών στην Ευρωζώνη. Πλέον μπορούν να συμβούν τα πάντα, μετά τα όσα έγιναν στην Κύπρο…”, εξηγεί ο Lars Seier Christensen.
“Οι σπόροι για τα προβλήματα του ευρώ φύτρωσαν χρόνια πριν… Το ευρώ, από τότε που δημιιουργήθηκε, αποτελεί ένα μεγάλο, πολιτικό project χωρίς όμως θεμέλια…”, προειδοποιεί ο ίδιος.
Και καταλήγει: Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, που παρενέβησαν στην ελεύθερη αγορά…
via bankingnews.gr
Πηγή:http://papaioannou-giannis.net