3 Απρ 2013

Ο ανασχηματισμός αγκάθι στην κυβέρνηση - Σύσκεψη κορυφής με γκρίνια και διαρροές

Εντείνονται οι τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυρίως μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εν μέσω διαρροών non paper πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού ....
Αντώνη Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.
Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση αυτή, όπως έχει αποκαλύψει το iefimerida.gr, είναι τόσο ο ανασχηματισμός όσο και η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Αυτό σύμφωνα με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δυσαρεστήσει τον πρωθυπουργό, όπως επίσης και οι μυστικές συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από κύκλους της Ιπποκράτους που μεταξύ των άλλων τονίζει:
Δεν υπάρχει καμία μυστική συνάντηση. Η συζήτηση μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη έγινε δημόσια και επίσημα. Η δε σημερινή συνάντηση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αφορούσε στην ανεργία ενώ άλλωστε υπάρχει και συνέχεια με άλλη προγραμματισμένη συνάντηση και με το κόμμα της Ν.Δ.
Δεν έχουμε άλλωστε την υποχρέωση να βλέπουμε τη ΔΗΜΑΡ μέσα από τη Ν.Δ., υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους.
Και συνεχίζουν: Δεν αποδίδουμε τις διαρροές στον πρωθυπουργό. Οσοι όμως τα λένε αυτά δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες και όποιος ενοχλείται να φροντίσει να λειτουργούν μηχανισμοί συνεννόησης, γρήγοροι και αποτελεσματικοί.
Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται άμεσους η έμμεσους εκβιασμούς από κανέναν, μιλάει σοβαρά και υπεύθυνα όπως η επικαιροποίηση προγραμματικής συμφωνίας, κανόνες λειτουργίας κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, συνολική προσέγγιση προβλημάτων και όχι αποσπασματική και όχι δημόσια τετελεσμένα με τη μορφή δηλώσεων ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε».
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν καλούς φίλους, καταλήγουν οι κύκλοι της Ιπποκράτους.
Τα ζητήματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχει μια σειρά σοβαρών θεμάτων τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα προκειμένου να ψηφίσει θετικά στη Βουλή τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση μετά την οριστική συμφωνία με την Τρόικα.
Αυτά θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο προβληματισμός είναι διάχυτος όχι μόνο στην Ιπποκράτους, αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, σκέφτονται από τώρα τι θα πρέπει να γίνει και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν όταν η Τρόικα προσέλθει την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, «ανοίξει το μπλοκάκι της» και αρχίσει τους ελέγχους και τις απαιτήσεις.
Αν από τώρα δεν είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε πάμε χαμένοι, λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, που παρακολουθεί τις απ΄ ευθείας συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δύο εταίρους.
Τα εκκρεμή ζητήματα, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:
Χαράτσι: Περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να δούμε πού θα ισορροπήσει αναφέρουν από την Ιπποκράτους.
Αριθμός δόσεων για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αποκλίσεις. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει 48 δόσεις, αλλά η Τρόικα απαντά ότι μπορεί να δώσει μόνο 36 δόσεις.
Δημόσιοι υπάλληλοι: Το σχέδιο Μανιτάκη προβλέπει κινητικότητα, αξιολόγηση και διαθεσιμότητα, αλλά όχι απολύσεις εργαζομένων. Η Τρόικα ζητάει λύσεις «εδώ και τώρα» με απολύσεις εργαζομένων από το δημόσιο.
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Το ΠΑΣΟΚ θέλει πιο ισχυρή παρέμβαση με βάση τις προτάσεις του και όχι αυτές που σε γενικές γραμμές είναι χαλαρές από την κυβέρνηση και δεν βοηθούν επί της ουσίας όσους έχουν ανάγκη.
Επικαιροποίηση της κυβερνητικής συμφωνίας: Ο κ. Βενιζέλος, όπως θα πει άλλωστε και στη σύσκεψη αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμά ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει: Προτεραιότητες, χρονοδιαγράμματα, που φτάνουν τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές. Σημαίνει επίσης νέο εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν για τον κ. Βενιζέλο ένα πλαίσιο διαλόγου που θα πρέπει να γίνει ανάμεσα στα τρία κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά και απέναντι στην Τρόικα από την οποία -όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ- ακόμη περιμένει ο ελληνικός λαός να δει τις προτάσεις των Ευρωπαίων για την στήριξη της πραγματικής ανάπτυξης μέσα από την ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕΤΕΑΝ. Ενώ είχαν δεσμευτεί για ρευστότητα, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει τίποτα απολύτως, υποστηρίζουν.

Πηγή: iefimerida.gr