23 Απρ 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ένα σοκ επανεκκίνησης

«Η κυβέρνηση και η τρόικα, σύμφωνα με εξαγγελίες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και στη δραστική κατάργηση φορέων και οργανισμών, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν... είναι αριθμητικό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Σε δήλωσή του ο Αλεξης Μητρόπουλος υπεύθυνος τομέα Διοικητικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «με στοιχεία του Υπουργείου, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι λιγότεροι στην ευρωζώνη των 17 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αφού δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη με 11.000.000 πληθυσμό και τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, που να διαθέτει τόσο μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ίδιο το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι υπηρετούν 628.412 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 52.000 αορίστου χρόνου, 38.207 συμβασιούχοι κάθε είδους και 1.844 μετακλητοί υπάλληλοι».

Τονίζει δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συκοφαντήθηκε και οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις λοιδορήθηκαν, όταν επεχείρησαν να ψελλίσουν την αλήθεια αναφορικά με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης».

Ο κ. Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι «το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις νομοθετημένες προδιαγραφές των μνημονίων, δεν αντέχει άλλες μειώσεις προσωπικού, ούτε οριζόντιες περικοπές και διώξεις», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ένα «σοκ επανεκκίνησης», ένα πραγματικό άλμα ποιότητας. Έχει πρόβλημα λειτουργίας, αποδοτικότητας, εξορθολογισμού, τεχνολογικής αναβάθμισης και ριζικής αναδιοργάνωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τα θεμελιωτικά στοιχεία του νέου ελληνικού κράτους πρέπει να είναι:

- η πληρότητα των Υπηρεσιών του,

- η ευελιξία των δομών του,

- το δημοκρατικό και συμμετοχικό του πνεύμα,

- η δημιουργικότητα,

- η κοινωνικότητα,

- η ευρηματικότητα των υπαλλήλων του,

- η διαρκής προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα,

Τα στοιχεία αυτά, «υποστασιοποιούν τις βέλτιστες δομές, την ατομική ευθύνη, αλλά και την ομαδική συνέργεια, υπό καθεστώς διαρκούς, διαφανούς και συμμετοχικής αξιολόγησης», καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος.