2 Απρ 2013

“Μαύρη τρύπα” 3 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και φόβοι για ενεργοποίηση ρήτρας αυτόματων μέτρων

Συναγερμός στο υπουργείο Εργασίας – Κατά 40% μειώθηκαν οι εισφορές στο ΙΚΑ

Της Μαίρης Λαμπαδίτη
H ανησυχία για δραματική απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους εντείνεται στο Υπουργείο Εργασίας εν όψει της επίσκεψης της Τρόικας. Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι  παρά τις αιματηρές περικοπές στις συντάξεις ,  η μαύρη τρύπα των  τριών μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) θα  ξεπεράσει ....
στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα είναι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του χρόνου, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει δημοσιονομική εμπλοκή,  αφού μετά την εφαρμογή της ρήτρας  αυτόματης προσαρμογής  η χώρα θα «τιμωρείται» αν δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην  προκαθορισμένη ώρα.
Η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει δαπάνες 6,5 δισ. και έσοδα 1,3 από την κρατική χρηματοδότηση και 4,6 από τα ταμεία (άρα έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ), αλλά οι εισφορές από το ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 40%, ενώ οι δαπάνες των ασφαλισμένων του ΟΓΑ είναι "συντριπτικά υψηλότερες " από τις εισφορές του οργανισμού.
Η ανεργία ,η ύφεση και η μείωση των μισθών  οδήγησαν σε υστέρηση των εισόδων το ΙΚΑ κατά 12% το 2012 σε σχέση με το 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλεια 1,2 δις ευρώ. Την ίδια ώρα η επιχορήγηση  προς το ΙΚΑ μειώθηκε κατά 300 εκ ευρώ  ενώ η μείωση της δαπάνης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας και των περικοπών στις συντάξεις δε θα αποφέρει την πολυπόθητη ωφέλεια.  Το κακό σενάριο ,που το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να αποφευχθεί, είναι η Τρόικα, εξαιτίας της απόκλισης, να εγείρει νέες αξιώσεις περικοπών από το Υπουργείο Εργασίας  το οποίο  «μάτωσε» πέρυσι συνεισφέροντας  πάνω από 5 δις για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Το πρώτο αγκάθι  δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης περικοπών των συντάξεων των  διπλοσυνταξιούχων  που είχαν  γλιτώσει  έως τώρα από τις μειώσεις, λόγω ελλείψεων του μηχανογραφικού συστήματος  που αντιμετώπιζε η ΗΔΙΚΑ  ΑΕ  (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) .  Η ΗΔΙΚΑ  ξεκίνησε τους δύο τελευταίους μήνες έναν  άθλο  για καταμέτρηση και την  ταυτοποίηση των συνταξιούχων ώστε να περικοπούν οι συντάξεις  που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1000 ευρώ ,βάσει της επιταγής του μνημονίου με στόχο την εξοικονόμηση 1 δις ευρώ.  Το αλαλούμ που επικρατεί στα ταμεία είχε μπλοκάρει  επί μήνες το σύστημα, καθώς   χιλιάδες συνταξιούχοι  δεν είχαν δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.  Παράλληλα εμφανίστηκαν διπλοεγγεγραμμένοι η  γυναίκες συνταξιούχοι που είχαν εγγραφεί με το πατρικό τους επίθετο στο κύριο ταμείο και με το επίθετο του συζύγου τους στο επικουρικό.
Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης  Βρούτσης,  έστειλε τελεσίγραφο στους διοικητές των Ταμείων  να αναστείλουν τις συντάξεις των μη απογραφέντων συνταξιούχων και όσων εξακολουθούν να έχουν αδήλωτα στοιχεία  ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ώστε από την 10/4/2013 να γίνει επανεκκίνηση του συστήματος και να καταστεί δυνατή η αναδρομική περικοπή των συντάξεων βάσει των μνημονιακών νόμων.
Άπιαστος στόχος αποδεικνύεται  και η εξοικονόμηση 650 εκ ευρώ έως το τέλος του 2013, από την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας κατά δύο έτη.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις , η ωφέλεια του μέτρου θα φανεί σε βάθος χρόνου και η εξοικονόμηση για φέτος δε θα ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα έσοδα των ταμείων βρίσκονται στο ναδίρ. Εκτός από τη δυσκολία είσπραξης των τρεχουσών εισφορών  σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η εισφοροδιαφυγή  αγγίζοντας  τα 15  δισ.
Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατομμύρια ευρώ . Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%. Όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ταμείου , οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν ποτέ καλοπληρωτές ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση . Απλώς η κατάσταση τώρα έχει επιβαρυνθεί.  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ από 4,5 που ήταν το 2009.
Επιπλέον υστέρηση εσόδων στο ΙΚΑ προκαλεί και το μέτρο της κατάργησης του πλαφόν στις εισφορές για τους παλαιούς  υψηλόμισθους ασφαλισμένους .  πχ ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ που αμείβεται με 3000 ευρώ θα υποστεί απώλεια από τις καθαρές του αμοιβές 80 ευρώ το μήνα . Είναι κοινό μυστικό πλέον στην αγορά , ότι  οι υπάλληλοι σε συνεννόηση με τους εργοδότες εμφανίζουν χαμηλότερες αμοιβές , ζημιώνοντας το ΙΚΑ, ώστε  να γλιτώσουν έξτρα περικοπές στους ήδη κουρεμένους μισθούς τους.
Η διοίκηση του ΙΚΑ στήριζε τις ελπίδες της σε μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης ρύθμισης είχαν κριθεί ικανοποιητικά . Όμως, όπως είναι γνωστό, οι διαπραγματεύσεις  δεν έχουν ακόμα τελεσφορήσει μετά από την επιμονή της Τρόικας οι δόσεις  της ρύθμισης να μην υπερβαίνουν τις 36.

Πηγή: newmoney.gr