21 Μαρ 2013

Reuters: Πανέτοιμοι οι Ευρωπαίοι να πετάξουν την Κύπρο εκτός ευρώ

Πανέτοιμοι να βγάλουν την Κύπρο έξω από το ευρώ εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι και μάλιστα έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας, έτσι ώστε σε περίπτωση που η χώρα καταρρεύσει να προστατευτούν οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ.
Αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του Reuters που...
αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προχώρησαν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη και βρέθηκαν μπροστά στο... "χάος" για την Κύπρο. Μάλιστα συζήτησαν την επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων για να απομονώσουν την περιοχή της Ευρωζώνης από μια πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Σύμφωνα με πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που έχει στην κατοχή του το Reuters, ένας αξιωματούχος περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως "πολύ έντονα", καθιστώντας έτσι δύσκολο το να βρεθεί μια λογική λύση, και έκανε λόγο για "ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη".
Η τηλεδιάσκεψη ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Η Κύπρος αποφάσισε να μην λάβει μέρος, μια απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ως ενοχλητική και ότι αποτυπώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.
Σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters, ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG σημείωσε πως "η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει αυτό".
Ο Γερμανός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία.
Ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά ότι "τεχνικές προετοιμασίες" βρίσκονται σε εξέλιξη.
"Πρέπει να περάσουν επιπρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση", δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τα πρακτικά. "Προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι εντός των δυνάμεών μας για να περιορίσουμε τις εκροές".
Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες τόνισε πως "οι αγορές πιστεύουν πως θα βρούμε μια λύση και ότι θα παρέχουμε περισσότερα λεφτά και αυτό ίσως να μην συμβεί".
Στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση ως "ομιχλώδης" και εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της Κύπρου να μην παραστεί στην τηλεδιάσκεψη.
"Η οικονομία στην Κύπρο αναμένεται να βυθιστεί, ό,τι και να γίνει. Οι περιορισμοί επί των κεφαλαίων πιθανός θα επιβληθούν", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν και νέες τηλεδιασκέψεις στις επόμενες ημέρες.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κόψει τη χρηματοδότηση και να αφήσει το νησί να οδηγηθεί στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη σιγουριά ότι έχει απεριόριστη δύναμη πυρός για να προστατεύσει το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ.
Πηγή:http://www.news.gr