15 Μαρ 2013

Τσίπρας στο LSE: Πώς θα βγούμε από την κρίση

Τσίπρας στο LSE: Πώς θα βγούμε από την κρίση
Ενώ στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες κατέληξαν για ακόμη μια φορά στο... πρόβλημα ο Αλέξης Τσίπρας από το LSE προσπάθησε να παρουσιάσει και να πείσει εναλλακτική λύση και διέξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη δεν προσφέρουν μία βιώσιμη έξοδο από ....
την κρίση. 
«Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.  
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική πρόταση εξόδου προβλέπει ένας τέλος στις πολιτικές λιτότητας και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με τους δανειστές της Ελλάδας. «Έχει υποστηριχθεί μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας. Μια στρατηγική η οποία δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο: χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας».
Ως προς τις δημοκρατικές διαδικασίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει με γρηγορότερο ρυθμό. «Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης προσπάθειας διαβούλευσης. Η επιβολή τεχνοκρατών, όπως ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα. Ζητήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες του Νότου να υπογράψουν τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον κατηγόρησε τα ελληνικά κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση ότι προεκλογικά εξήγγειλαν επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής και στο τέλος κατέληξαν μια πορεία λίγο πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη.
«Μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχασε οριακά την εκλογική μάχη, αναδείχτηκε η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνοντας το τεράστιο κόστος της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας, η Grexit όπως έγινε γνωστή. Και η κυρία Μέρκελ και η κυρία Λαγκάρντ παραδέχτηκαν ότι ευρωζώνη για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να παραμείνει ολόκληρη. Η απειλή της Grexit ήταν κρίσιμης σημασίας για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας. Μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.  
Πηγή: sofokleousin.gr