17 Μαρ 2013

Αναλυτές: «Οι Ευρωπαίοι έσπασαν το βασικό κώδικα εμπιστοσύνης με το κούρεμα στην Κύπρο»


Λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές αναλυτές επενδυτικών οίκων και τραπεζών σπεύδουν με έκτακτα σημειώματα και εκθέσεις τους να τοποθετηθούν πάνω στις εξελίξεις στην Κύπρο. Όλοι συμφωνούν ότι προκλήθηκε ένα άσχημο προηγούμενο που υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Η Barclays από την άλλη εμφανίζεται πιο ψύχραιμη τουλάχιστον στο πως ....
θα αντιδράσουν οι αγορές αύριο.
Είναι χαρακτηριστική έκθεση της Societe Generale που υπογράφει ο Sebastien Galy και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για την Κύπρο «έσπασε τον βασικό κανόνα. Διατάραξε την εμπιστοσύνη του κόσμου πάνω στην οποία στηρίζεται όλο το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον κ. Galy οι αγορές σε κάποιες περιφερειακές στην Ευρωζώνη χώρες θα πληγούν κατά το άνοιγμα το πρωί και παράλληλα θα πιεστεί έντονα το ευρώ. Ίσως είναι η πυροδότηση του νέου κύκλου της κρίσης, σημειώνει ο Galy αναφερόμενος σε έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη Πέμπτη η Societe Generale υπογραμμίζοντας ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν είχε τελειώσει και ότι περίμενε νέα αναταραχή μέσα στην άνοιξη.
Στο σημείωμα του προς τους πελάτες της Morgan Stanley το πρωί ο οικονομολόγος Joachim Fels γράφει: «Θεωρώ ότι δημιουργείται ένα ανησυχητικό προηγούμενο με πιθανές συστημικές συνέπειες εάν οι καταθέτες και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης φοβηθούν ότι θα έχουν και αυτοί κάποιο κούρεμα στις καταθέσεις τους στο μέλλον.
Την ίδια ώρα με δήλωση του στο Reuters ο πρώην υπ. Οικονομικών της Τσεχίας και νυν σύμβουλος της Goldman Sachs, Vladimir Dlouhy αναφέρει: «Καταλαβαίνω ότι οι εκλεγμένοι πολιτικοί στη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη απαιτούν να θυσιαστεί κάποιος. Ωστόσο όταν δέχεσαι μία λύση που ουσιαστικά δημεύει το 10% των καταθέσεων, τότε δημιουργείς ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Εάν η κρίση ενταθεί και άλλο τότε, Θεέ μου προφύλαξε μας, θα προσπαθήσουν να πάρουν και το 50%»!
Πιο μετριοπαθή στάση τηρεί η Barclays στο σημείωμα που έστειλε στους πελάτες της σήμερα. «Η πιθανότητα μίας μετάδοσης της κρίσης με εκροές καταθέσεων και ομολόγων σε άλλες χώρες της Ευρωπεριφέρειας είναι περισσότερο περιορισμένη απʼ ότι εάν ελαμβάνετο μία τέτοια απόφαση στις προηγούμενες διασώσεις χωρών. Θεωρούμε ότι η πιθανότητα μαζικών εκροών καταθέσεων σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι περιορισμένη».
Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο δ/νων σύμβουλος της Saxo Bank. «Αν και οι εκπρόσωποι του Eurogroup προσπάθησαν στη συνέντευξη Τύπου να μας πείσουν ότι αυτό είναι μία και μοναδική περίπτωση, δεν εμφανίστηκαν πρόθυμοι να αποκλείσουν ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν στο μέλλον. Όχι βέβαια ότι θα έπαιζε και κάποιο ρόλο αφού η εμπιστοσύνη πλέον χάθηκε», ήταν το σχόλιο του Lars Sejer Christensen. «Εφόσον το κάνεις μία φορά, τότε μπορείς πολύ εύκολα και να το ξανακάνεις», συμπλήρωσε στο προσωπικό του ιστολόγιο. 
«Η απρόσμενη κίνηση αποτελεί ακραίο μέτρο, και κατά την άποψη μας, θα μεταδόσει κάποιο πανικό σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εκροών κεφαλαίου, λέει η Annalisa Piazza της Newedge Strategy. «Βραχυπρόθεσμα περιμένουμε κάποιο αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας και αποδυνάμωση του ευρώ», προσθέτει.
Στ. Μορ.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr
Από τη Μαρίζα