28 Μαρ 2013

Κάτι αλλάζει στη ΓΣΕΕ

55Του Τζώρτζη Ρούσσου
Η καμαρίλα, οι παλαιοκομματικές λογικές και πρακτικές, το ξύλο αλλά και το… κανάκεμα, ακόμη και ο εγκλεισμός συνέδρων από την πλευρά της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, δεν κατάφεραν να αποδιώξουν τον αέρα της αλλαγής που ....
φαίνεται ότι πλέον φυσάει εντός της ΓΣΕΕ…

Μπορεί λοιπόν η αλλαγή των συσχετισμών να μην έδωσε πρωτιά σε άλλη παράταξη, αλλά η υποχώρηση της ΠΑΣΚΕ σε σχέση με τις έδρες που είχε κατακτήσει το 2010, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της Αυτόνομης Παρέμβασης, που διπλασίασε τις ψήφους της, και την είσοδο της «εκρηκτικής» νέας παράταξης ΕΜΕΙΣ, που προήλθε από απόσχιση συνδικαλιστών από την ΠΑΣΚΕ, δείχνει ανατροπή συσχετισμών.

Η πάλαι ποτέ κραταιά ΠΑΣΚΕ λοιπόν οφείλει, αν θέλει να υπάρχει και την επόμενη τριετία, να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της μνημονιακής λαίλαπας και να φύγει από την πολιτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» αν θέλει να μην ακολουθήσει το «ομογάλακτο» ΠΑΣΟΚ στην κατακρήμνισή του.

Τα αποτελέσματα, αν και λίγο-πολύ αναμενόμενα, κατέδειξαν τη συρρίκνωση της ΠΑΣΚΕ, η οποία πήρε τελικά 16 έδρες (από 22), ενώ η επίσης συστημική ΔΑΚΕ διατήρησε τις δυνάμεις της καταλαμβάνοντας τελικά τον ίδιο αριθμό εδρών. Παρ’ ότι εντός της ΔΑΚΕ καταγράφηκαν σκηνές απείρου κάλλους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με πρωταγωνιστή των αρχισυνδικαλιστή Ν. Κιουτσούκη, που ολοκλήρωσε την πολιτική του κωλοτούμπα και πλέον βρίσκεται στη μνημονιακή κομματική αγκάλη από ακραιφνής αντιρρησίας, η παράταξη που πρόσκειται στον χώρο της Ν.Δ. ναι μεν έχασε σε αριθμό συνέδρων που την ψήφισαν 103 (από 118) αλλά διατήρησε ακριβώς τον ίδιο αριθμό εδρών (11).

Ενίσχυση της Αριστεράς

Μεγάλη κερδισμένη του συνεδρίου είναι βέβαια η Αυτόνομη Παρέμβαση, η οποία είδε τις δυνάμεις της να διπλασιάζονται. Ετσι από τις 29 ψήφους του προηγούμενου συνεδρίου έλαβε φέτος 44, με τις έδρες της από 3 να γίνονται 5. Από την άλλη η ΔΑΣ του ΚΚΕ είδε και αυτή τις έδρες της να αυξάνονται κατά μία, από 9 σε 10. Η εκρηκτική, τέλος, «ΕΜΕΙΣ-Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων», η παράταξη που αποσχίστηκε από τα σπλάχνα της ΠΑΣΚΕ, μπήκε δυναμικά στις τάξεις της ΓΣΕΕ αποσπώντας από την ΠΑΣΚΕ 32 συνέδρους και 3 έδρες.

Τα αποτελέσματα του 35ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ και οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις κορυφαίων συνδικαλιστικών στελεχών, σε συνδυασμό με τα μνημονιακά μέτρα και την ισχνή αντίσταση των συνδικάτων την προηγούμενη τριετία, μαζί με το νέο σκηνικό στη 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ και τον κίνδυνο εξαφάνισης των συνδικάτων λόγω του νέου καθεστώτος για τον κατώτατο μισθό, δημιουργούν συνθήκες πίεσης στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τα υπόλοιπα στελέχη της ΠΑΣΚΕ ώστε να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας της εργατικής Συνομοσπονδίας προς την κατεύθυνση αυθεντικής εκπροσώπησης του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και της προάσπισης των ολοένα και μειούμενων εργατικών δικαιωμάτων.

Αν δεν το καταφέρουν, η αναμέτρηση με τις ανανεωτικές δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης (Βασιλόπουλος, Δούκας, Λάζαρης, Παπακωνσταντίνου, Πεππές) αλλά και της φασαριόζικης νέας παράταξης ΕΜΕΙΣ (Φωτόπουλος, Σαλουφάκου, Ορφανός) θα είναι μόνιμη και προφανώς οξεία…
Πηγή: www.efsyn.gr