31 Μαρ 2013

Έρχονται με τον "αέρα" της Κύπρου

Με άγριες διαθέσεις έρχεται την Τετάρτη το βράδυ στην Αθήνα και την επόμενη μέρα θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλευόμενοι και την σκληρή στάση που κρατούν οι...
συνάδελφοί τους στην Κύπρο. 
Η τρόικα ζητά απολύσεις στο δημόσιο εδώ και τώρα και συγκεκριμένα στοιχεία για απομακρύνσεις υπαλλήλων μέχρι το 2015. Επίσης θέλει παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και για το 2013. Πιστή τήρηση του προϋπολογισμού χωρίς παρεκκλίσεις, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα και συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα εκτιμούν με δικούς τους υπολογισμούς ότι υπάρχει «μαύρη» τρύπα στα έσοδα 1 δισ. ευρώ κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» με στόχο να καταφέρουν να εκταμιευθούν τα 2.8 δισ. του Μαρτίου που ήδη έχουν καθυστερήσει.
Στο Μαξίμου επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων και ο πρωθυπουργός είχε και το Σάββατο σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να είναι όλα έτοιμα πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα και γι αυτό τον λόγο θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το απόγευμα.
Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αντιδρούν με την παράταση στο «χαράτσι» και το ερώτημα είναι πλέον με ποιον τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να τους πείσει, αφού και οι δύο με δηλώσεις ακόμα και έξω από το Μαξίμου έχουν ταχθεί ενάντια της παράτασης του μέτρου. 
Προβληματισμός επικρατεί και για τον υπουργό Διοκητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος δεν έχει κληθεί μέχρι στιγμής σε καμία από τις συσκέψεις που έχουν γίνει στο Μαξίμου ή στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αναμένεται να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση 5.000 υπαλλήλων από το δημόσιο, κάτι που με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Α. Μανιτάκης εμφανίζεται ανέφικτο. 
Ωστόσο από αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει θετικό μέτρο που θα ενισχύσει τους οικονομικά ασθενέστερους ή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια ή την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Και τα δύο αιτήματα οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνονται να τα απορρίπτουν.

Πηγή: real.gr
Πηγή:http://www.enikos.gr