18 Μαρ 2013

Πολιτικό θρίλερ στην Κύπρο - Αναβλήθηκε για την Τρίτη η ψηφοφορία στη Βουλή

Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η ψηφοφορία στην Κύπρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη για τις 16:00 σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας αναβλήθηκε για το απόγευμα ....
της Τρίτης, αφού κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται ηπιότερη φορολόγηση από αυτή που είχε συμφωνηθεί στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με το Newsit Κύπρου, η σημερινή συνεδρίαση αναβάλλεται καθώς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα καταθέσει  νέα τροποποιημένη πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων υπό το φόβο ότι η υπάρχουσα πρόταση ως είχε δεν θα εξασφάλιζε την απαραίτητη πλειοψήφια των 29 βουλευτών στη Βουλή.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιάννακης Ομήρου, η Βουλή θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη στις 18.00.
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η διασύνδεση του φόρου επί των καταθέσεων με τα έσοδα του φυσικού αερίου, αλλά και η επιβολή ενός πιο ισορροπημένου τέλους για τους μικροκαταθέτες.
Ολα αυτά βεβαίως υπο την προϋπόθεση ότι εξοικονομείται το ποσό των 5,8 δις που επέβαλε το Eurogroup.
Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνει αυτή την ώρα την Βουλή και αμέσως μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το Eurogroup, πιθανότατα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης θα αποφασίσειγια τη νέα αυτή πρόταση της κυπριακής πλευράς.
H αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.
Σαρρής: Πράσινο φως για αλλαγή του προγράμματος
Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικα και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.
Μάλιστα, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ασμουσεν: Το ύψος των δασμών είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης
Το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει πάρει το «πράσινο φως» για αλλαγή του προγράμματος επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Γκεργκ Ασμουσεν.
«Η επιβολή του ύψους των δασμών που θα επιβληθεί στις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, όμως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ»,ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμουσεν.
«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης, Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα. Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Ασμουσεν.

Πηγή: iefimerida.gr