29 Μαρ 2013

Περισσότερα υπουργεία για το ΠΑΣΟΚ θέλει ο Ευ. Βενιζέλος

Του Βασίλη Μπεσκένη
Το θέμα του ανασχηματισμού αναμένεται να επαναφέρει, μετ’ επιτάσεως μάλιστα, στην ατζέντα του τρικομματικού κυβερνητικού σχηματισμού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαπραγματευόμενος μάλιστα να αναλάβει η Ιπποκράτους τη διαχείριση περισσότερων υπουργικών χαρτοφυλακίων....
Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας προκειμένου να διεκδικήσει ο κ. Βενιζέλος τις –απαιτούμενες κατά τα κριτήριά του- αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση, επιμένοντας καθώς φαίνεται ο ανασχηματισμός να γίνει πριν το Πάσχα.

Ήδη, με σχετικές διαρροές το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ανοίξει και πάλι το θέμα, επαναλαμβάνοντας τα κενά λειτουργίας που εμφανίζει η κυβέρνηση, την αναγκαιότητα συνεδριάσεων των θεσμοθετημένων κυβερνητικών οργάνων, αλλά και την αναμόρφωση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων. Το δεύτερο στοιχείο μάλιστα, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση κυβερνητικών οργάνων –όπως το υπουργικό συμβούλιο ή η κυβερνητική επιτροπή- αποκτά ενδιαφέρουσα διάσταση, δεδομένου ότι αν ευοδωθούν οι υπουργικές διεκδικήσεις του κ. Βενιζέλου, θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ την έντονη παρουσία στελεχών του στα προαναφερθέντα κυβερνητικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων της Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει την αρχική του σκέψη για μονοκομματικές δομές στα υπουργεία, ενώ στα σχέδιά του είναι να διαπραγματευτεί με τον πρωθυπουργό για την ανάληψη χαρτοφυλακίων με αναπτυξιακό περιεχόμενο. Πάντως, μάλλον θα επιχειρήσει καθώς όλα δείχνουν να αποφύγει υπουργεία που είναι συνδεδεμένα με το “αμαρτωλό παρελθόν” του ΠΑΣΟΚ, όπως λ.χ. το Οικονομικών. Φαίνεται ωστόσο ότι, τουλάχιστον ως προς τους υπουργούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στηρίζει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Τσαυτάρη, με προβληματισμό αντιμετωπίζει την υπουργική παρουσία τού υπουργού Περιβάλλοντος, Ευ. Λιβιεράτου.

Σιγήν ισχύος τέλος, ακόμη και απέναντι στους στενότερους συνεργάτες του, τηρεί ο κ. Βενιζέλος όσον αφορά στο αν θα θελήσει ο ίδιος να αναλάβει θέση αντιπροέδρου την κυβέρνηση Σαμαρά. Ενώ εκτιμάται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καλοβλέπει τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρείται ότι την τελική του απόφαση θα σταθμίσει με βάση την εξέλιξη των ενδοκυβερνητικών διαπραγματεύσεων αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, άνθρωποι του περιβάλλοντός του θεωρούν ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει απεξαρτήσει την απόφασή του αυτή από την ανάληψη αντίστοιχου πόστου και από τον Φ. Κουβέλη.

Πηγή:http://www.news.gr