29 Μαρ 2013

Απέτυχε ο Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση – Ο λόγος στο Ναπολιτάνο


Bersani-Napolitano_gallerie_gross_detail
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει πλέον η Ιταλία. Ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς Pier Luigi Bersani απέτυχε στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση και η πρωτοβουλία επιστρέφει στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.
Ο Bersani ενημέρωσε απόψε το Napolitano ότι οι συνομιλίες του με τα υπόλοιπα κόμματα οδηγήθηκαν ....
σε αδιέξοδο.
Εκπρόσωπος του τελευταίου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος θα εξετάσει τώρα ο ίδιος αν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Napolitano διαθέτει σχέδιο Β. Αυτό μπορεί να συνίσταται στην επιστράτευση προσωπικότητας διεθνούς κύρους, όπως στην περίπτωση Monti, ώστε να συγκροτηθεί «προεδρική κυβέρνηση» με την στήριξη Bersani και Berlusconi.
Η ακυβερνησία που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, δεδομένου ότι η πρωτεύσασα σε ψήφους Κεντροαριστερά δεν κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας, ανησυχεί ιδιαίτερα τις αγορές αλλά και δημιουργεί αμφιβολίες για την μελλοντική εξέλιξη της κατάστασης στην ευρωζώνη. Τα επιτόκια στα ομόλογα της ίδιας της Ιταλίας ανεβαίνουν και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη εξασθενεί.
Παρόλα αυτά, οι μοναδικές επιλογές που φαίνονται στο πολιτικό τοπίο της Ιταλίας είναι είτε η διενέργεια νέων εθνικών εκλογών είτε η ευόδωση του σχεδίου Napolitano για σχηματισμό κυβέρνησης για περιορισμένο έστω χρονικό διάστημα.
Πηγή: ysterografa.gr