31 Μαρ 2013

Παίρνουν αποστάσεις για να σωθούν

Βενιζέλος και Κουβέλης συντονίζονται υπό τον φόβο μιας αναγκαστικής προσφυγής σε κάλπες
Της Αλίκης Μάτση
Θέμα συνοχής της τρικομματικής κυβέρνησης τίθεται μετά τις διακριτές αποστάσεις που λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενόψει της έλευσης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και των εξελίξεων στην Κύπρο και ....
των ενδεχόμενων επιπτώσεων που θα έχουν στην ελληνική οικονομία.

Οι αποστάσεις αλλά και η κοινή γραμμή που ακολουθούν γι’ αυτό το κρίσιμο διάστημα οι δύο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, γίνονται απολύτως σαφείς από τη διατύπωση σε άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ: «Ενόψει της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας περιμένουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις εκκρεμότητες και ειδικότερα: το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Οι συγκεκριμένη θέση βεβαίως δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη ότι ένας εκ των δύο ή και οι δύο έχουν αποφασίσει να αποσχιστούν από το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα. Διαβλέποντας ωστόσο ότι τα δύσκολα έρχονται, η επιλογή των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη είναι η διάσωση των δικών τους κομμάτων σε περίπτωση που η συγκυρία, πολιτική, οικονομική, κοινωνική οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εξ ου και η διευκρίνιση από την Ιπποκράτους: Ζητάει την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης, των κανόνων λειτουργίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των τριών εταίρων αλλά και «την υιοθέτηση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε τον πιο καλό ή τον πιο ευαίσθητο. Θέλουμε να είμαστε εθνικά και κοινωνικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί».

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να σχολιάσει τους εταίρους. Από προχθές το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς επιδίδεται σε σειρά συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο με τη συμμετοχή και του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου.

Και επίκειται σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου στις 7 το απόγευμα.

Ολες οι συσκέψεις και η επερχόμενη είναι εφ’ όλης της ύλης. Οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης αλλά και οι εκκρεμότητες που παραμένουν οι ίδιες μετά την αποχώρηση προ μηνός της τρόικας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ο μόνος που έκανε δηλώσεις μετά την πρωινή σύσκεψη χθες εμφανίστηκε καθησυχαστικός δίχως να ανοίξει τα χαρτιά του. Απεφάνθη πάντως ότι «δεν υπάρχει μαύρη τρύπα στα έσοδα» παρότι τα στοιχεία δείχνουν υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα. Δεν απάντησε ουσιαστικά στο ερώτημα αν το ειδικό τέλος ακινήτων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω ΔΕΗ ενώ στο ερώτημα αν θα δοθεί παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απάντησε αρνητικά.

a.matsi@efsyn.gr
Πηγή: efsyn.gr