26 Μαρ 2013

«Προφανής εκβιασμός από την ΑΓΕΤ»

«Προφανής εκβιασμός από την ΑΓΕΤ»
Για «προφανή εκβιασμό» και «κερδοσκοπικό λουκέτο» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των 236 εργαζομένων της τσιμεντοβιομηχανίας που διαθέτει η ελεγχόμενη από γαλλικά κεφάλαια εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα.
«Αρνούνται να πραγματοποιήσουν εξαγωγές και...
κλείνουν τη μονάδα της Χαλκίδας με σκοπό να διατηρήσουν υψηλά τις τιμές του τσιμέντου στις αγορές του εξωτερικού, όπου κυριαρχούν λειτουργώντας στο πλαίσιο καρτέλ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου τους Ηλίας Κούκουρας, προσθέτοντας: «Για να μην ρίξουν τις τιμές στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές, όπου επί δεκαετίες γίνονταν τεράστιες εξαγωγές, προτιμούν να μην κάνουν εξαγωγές, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να γίνει αυτό».
Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους οι εργαζόμενοι θεωρούν «εκβιαστική» την προτροπή της επιχείρησης στο σωματείο να επιλέξει «εναλλακτικές λύσεις» για τον χρόνο και τη μορφή απόλυσής τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε σχετικό διάλογο μαζί της, παρά μόνο «αν αυτός γίνει στο πλαίσιο των θεσμοθετημέων οργάνων της Πολιτείας, για όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν».
Συγχρόνως, ο συνδικαλιστής των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας αναφέρει ότι ενδέχεται η γαλλική εταιρεία Lafarge, που ελέγχει την ΑΓΕΤ Ηρακλής, να επιθυμεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες εκτάσεις των εγκαταστάσεών της στη Χαλκίδα «για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Το σωματείο προετοιμάζει κινητοποίηση των εργαζομένων αύριο Τετάρτη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία, όπου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Ζητάμε, αν οι Γάλλοι επιμένουν να παύσουν την παραγωγή, η Περιφέρεια να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του λατομείου και άλλων εγκαταστάσεων της εταιρείας», αναφέρει ο Ηλίας Κούκουρας, θεωρώντας «εξοργιστικό» το γεγονός να κλείνει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στη χώρα μας, «ενώ τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι εισαγωγές τσιμέντου από την Τουρκία και τη Βουλγαρία».
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας προετοιμάζει τις δικές της αντιδράσεις. «Η απόφαση της ΑΓΕΤ Ηρακλής καταφέρει τεράστιο πλήγμα για ολόκληρο τον κλάδο και την ελληνική οικονομία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της Βαγγέλης Χατζιάρας, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αποτελούσε για πολλά χρόνια έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Προτού αγοραστεί από κεφάλαια του εξωτερικού η τσιμεντοβιομηχανία της Χαλκίδας απασχολούσε σχεδόν 1.200 εργαζομένους.
Για αύριο Τετάρτη η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει καλέσει σε διαβούλευση τα σωματεία των εργαζομένων στις άλλες, παραγωγικές και εμπορικές μονάδες της, με σκοπό να συμφωνηθεί μείωση των αποδοχών τους, στο πλαίσιο νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Πηγή:http://www.enikos.gr