22 Μαρ 2013

Θα δούμε και λύση εκτός ευρώ είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου

Ακόμη και το ενδεχόμενο να επιδιώξει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού και εκτός τρόικας εξετάζει η Κύπρος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις που έκανε στον...
τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια μεθόδευση με στόχο πρώτον την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και δεύτερον την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.
«Εάν στόχος είναι ο στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις όποιες επιλογές, οι οποίες θα υπερασπίζονται στοιχειωδώς την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και την αποφυγή μιας μόνιμης κηδεμονευτικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Βερολίνου», σημείωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αν αυτός είναι ο στόχος δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε επώδυνα μέτρα αλλά λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας».
Πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, διευκρίνισε ότι θα εξαντληθεί «κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιες θα είναι οι πηγές από τις οποίες θα αναζητηθεί βοήθεια δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Συζητάμε εντός Κύπρου και θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο εναλλακτικής πολιτικής, το οποίο δεν θα υπόκειται στον έλεγχο της τρόικας», ανέφερε.
Μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Σ. Χάσικος είπε ότι «αυτή η ιστορία θα λήξει μόνο άμα η δική μας πλευρά δώσει πρόταση αποδεκτή από το Eurogroup. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε χωρίς να έχει διασφαλιστεί η αποδοχή του πακέτου» και πρόσθεσε: «Η Βουλή φαίνεται να είναι έτοιμη μετά τα τελευταία τραγικά να κάνει το παν. Ό,τι απαιτείται να το κάνει. Τέρμα τα μεγάλα λόγια».
Από την πλευρά του ο υπουργός Συγκοινωνιών Τ. Μητσόπουλος είπε ότι «το κούρεμα των καταθέσεων είναι αναπόσπαστο μέρος. Ποιος λέει όχι;» και σημείωσε: «Θα απαλλάξουμε τους μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 και θα περάσουμε σε μικρότερο κούρεμα με χαμηλότερους συντελεστές». Πρόσθεσε δε πως σήμερα θα περάσουν από την Κυπριακή Βουλή 9 νομοσχέδια.
Τέλος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Π. Χαραλάμπους τόνισε: «Κάθε λεπτό διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα κάθε στιγμή πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι έχει πλουτίσει πολύς κόσμος από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην καταστροφή.
Πηγή:http://www.eklogika.gr