από το χέρι μας για να κάνουμε οικονομία. Το βράδυ σβήνουμε τα φώτα σχεδόν σε όλο το σπίτι. Οταν μάλιστα ανοίγουμε την τηλεόραση, κλείνουμε όλα τα φώτα του σπιτιού και κινούμαστε μόνο με το φως που εκπέμπει η τηλεόραση», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Γιάννης, συνταξιούχος. «Οσο μπορούμε, προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία , γιατί δεν μας παίρνει πια. Εχω αλλάξει τις λάμπες στο σπίτι και τις έχω αντικαταστήσει με πιο οικονομικές», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Βαλάντης, υπάλληλος.
Τους διακόπτες κατεβάζουν και οι επιχειρήσεις, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος του λογαριασμού της ΔΕΗ. «Οταν είμαστε ανοιχτά, αναγκαστικά έχουμε ανοικτά τα φώτα. Στο κλείσιμο όμως κρατάμε μόνο το φως της εισόδου για να φαίνονται οι εφημερίες και τα φώτα από το ταμείο για λόγους ασφάλειας», προσθέτει στην ίδια εφημερίδα ο Γιώργος, φαρμακοποιός. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε “βουτιά” κατά 12% σε σχέση με το περασμένο έτος. Η συνολική ζήτηση τον Φεβρουάριο του 2013 διαμορφώθηκε σε 3.842.742 MWh, έναντι 4.357.422 μεγαβατώρων το 2012 με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2012 να έχει πέσει σε επίπεδα πριν από το 2004.
Με τις περικοπές να αυξάνονται όλο και περισσότερο, οι δήμοι “σφίγγουν το ζωνάρι” προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους, κόβοντας από όπου μπορούν. Με οικονομικές λάμπες και αυστηρό έλεγχο σε σβηστά φώτα και υπολογιστές στα δημοτικά κτίρια προσπαθεί η αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αθηναίων, Εύα Κοντοσταθάκου να εξοικονομήσει ενέργεια αλλά και πόρους. «Εχουμε αντικαταστήσει τις περισσότερες λάμπες του δρόμου με οικονομικές τύπου led», τονίζει στον «Ε.Τ.» και προσθέτει: «Οσο για τα φώτα στα κτίρια του δήμου, έχουμε δώσει ρητή εντολή στους υπαλλήλους να μην ξεχνούν τους υπολογιστές αναμμένους και να σβήνουν τα φώτα με το τέλος του ωραρίου».
ΑΠΟ:ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
ΠΗΓΗ: www.real.gr
Από τη Μαρίζα