22 Μαρ 2013

Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για το ταμείο αλληλεγγύης και την εκροή κεφαλαίων

H Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής ομόφωνα το νομοσχέδιο για τον περιορισμό εκροής κεφαλαίων. Επίσης, ομόφωνα εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για το ταμείο αλληλεγγύης.
Το ΑΚΕΛ δεν καταψηφίζει, αλλά απέχει της ψηφοφορίας για το «κούρεμα»...


Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού τοποθετήθηκε επί του θέματος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών (σ.σ. κούρεμα) και εξέφρασε την αντίθεσή του κόμματός του για τον τρόπο και το χρόνο που αυτό αποφασίστηκε. Σημειώνεται ότι τροπολογία του ΑΚΕΛ για να απαλειφθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο του κουρέματος, η φράση «μετά από διαβούλευση της Βουλής των αντιπροσώπων» στο νομοσχέδιο για το κούρεμα, έλαβε 25 ψήφους και απορρίφθηκε. Το ΑΚΕΛ θα απέχει της ψηφοφορίας για το εν λόγω νομοσχέδιο και δεν θα το καταψηφίσει προκειμένου να μην αποδυναμώσει τον ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, δήλωσε πως θα συνοδεύσει τον κ. Αναστασιάδη στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα,την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, από το βήμα της Ολομέλειας. Τους κατηγόρησε για εγκληματικά λάθη τις τελευταίες ημέρες και διερωτήθηκε κατά πόσον εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Συλλούρης από το ΕΥΡΩΚΟ επιτίθεται στους εταίρους της ΕΕ. Δηλώνει ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ κ. Ν. Νικολαΐδης δηλώνει ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει 8 από τα 9 νοιμοσχέδια και θα απέχει από αυτό που αφορά τις τράπεζες, επειδή, όπως υποστήριξε, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχει αδικίες και χρειαζόταν βελτιώσεις όπως για το θέμα των ταμείων προνοίας».

Μ. Καρογιάν: «Θα δώσουμε τη μάχη μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Μ. Καρογιάν επεσήμανε ότι δεν είναι ώρα για να γίνεται κριτική στους πολιτικούς χειρισμούς, ενώ άσκησε οξεία κριτική στον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας, να βάλουμε πλάτες και μόνοι μας να κτίσουμε το μέλλον μας» κι διαβεβαίωσε: «Θα δώσουμε τη μάχη μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών. «Θα έλεγα ναι αν έμπαιναν φυλακή οι υπαίτιοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αβ. Νεοφύτου: Στάση ευθύνης η αποχή του ΑΚΕΛ

Τέλος, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος δήλωσε πως οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα θα περιμένουν πολλά χρόνια για να δουν αν θα αποζημιωθούν και σε ποιο ποσοστό, αλλά εγγυάται τις καταθέσεις για τους υπόλοιπους. Τόνισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα χάσουν τη δουλειά τους εκατοντάδες εργαζόμενοι, αλλά αν δεν ψηφιζόταν θα την έχαναν χιλιάδες, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΗΚΟ να απέχει της ψηφοφορίας και όχι να καταψηφίζει ως «στάση ευθύνης».

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοίνωσε λίγο πριν τις 22.30 το βράδυ της Παρασκευής πως θα συνεδριάσουν οι υπουργοί της Ευρωζώνης την Κυριακή. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν πως λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, αναβάλλεται η προγραμματισμένη Σύνοδος ΕΕ- Ιαπωνίας και ζήτησαν την κατανόηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει εκτάκτως για τις Βρυξέλλες το Σάββατο, προκειμένου να παρουσιάει ο ίδιος στο Eurogroup το νέο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Τον πρόεδρο θα συνοδεύσει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και αρχηγοί κομμάτων.

Πηγή:http://www.zougla.gr