19 Μαρ 2013

Η δυσφορία γαλάζιων βουλευτών για τη στάση Σαμαρά στο Κυπριακό

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τότε δύσκολα θα φθάσουμε μέχρι τον Ιούνιο», η φράση αυτή ακούγεται όλο και πιο συχνά στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ αλλά και των άλλων δύο κομμάτων της συμπολίτευσης οι οποίοι παρακολουθούν με εντεινόμενη αγωνία τις εξελίξεις μετά την...
αποχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας.
Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο και η ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την γερμανική πολιτική προκαλεί δυσφορία σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι κάνουν τις συγκρίσεις με την στάση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο σχέδιο Ανάν. Η απροθυμία της κυβέρνησης να ενημερώσει την βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και για την ελληνική στάση στα ευρωπαικά όργανα εκλήφθηκε ως ένδειξη «ενοχής». Ένιοι εξ αυτών λένε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάρρευση της Κύπρου σαν να μην μας αφορά ή σαν να προσπαθούμε να επωφεληθούμε από την νέα τραγωδία του κυπριακού ελληνισμού».

Οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης όμως έρχονται να προστεθούν στην ανησυχία των βουλευτών της συμπολίτευσης λόγω της πορείας που πήρε η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα. Οι βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» για να φθάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι προσδοκίες για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας λόγω της αναγνώρισης του λάθους στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή δεν επιβεβαιώθηκαν. Όλο και περισσότεροι λένε ότι «είχαμε υποσχεθεί ότι το χαράτσι δεν θα επιβληθεί φέτος και ότι θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν η ρύθμιση για την παράταση έλθει στη Βουλή τότε δύσκολα θα περάσει». Φυσικά δεν θα περάσουν και νέα μέτρα στην περίπτωση που η τρόικα θελήσει να ενεργοποιήσει τις ρήτρες απόκλισης. Πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ έλεγε: «αντί να συζητάμε μέτρα για την χαλάρωση της λιτότητας, την δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας και την αναπτυξιακή τόνωση συζητάμε την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας».

Οι βουλευτές στις συναντήσεις που κάνουν επισημαίνουν ότι το Νοέμβριο ψήφισαν πολύ σκληρά μέτρα και συμφωνούν ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί δεν τα εφάρμοσε και έχασε χρόνο». Ως παράδειγμα φέρνουν ότι “το χαράτσι θα παραταθεί επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στην μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ας το προχωρούσαν, ποιός τους εμπόδισε και γιατί τώρα να χρεωθούμε εμείς έναντι των ψηφοφόρων μας την ολιγωρία του υπουργείου Οικονομικών;». Το θυμό των βουλευτών συγκεντρώνει για τις κατά καιρούς δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας τον οποίο θεωρούν «βασιλικότερο της Τρόικας» και ορισμένοι μάλιστα λένε ότι «το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών δεν θα περάσει». Πολλοί δε εκφράζουν την απορία γιατί ο πρωθυπουργός αφήνει τον υπουργό του να εκφράζει το πρόσωπο της κυβέρνησης.

Φυσικά αρκετοί βουλευτές έχουν δεύτερες σκέψεις και πιέζουν «να γίνει ανασχηματισμός ώστε υπό το επιχείρημα να δημιουργηθεί ένα αξιόμαχο υπουργικό συμβούλιο να προωθήσουν προσωπικές φιλοδοξίες». Ειδικά όμως οι βουλευτές της ΝΔ αγωνιούν ότι τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε εκλογές και πολλοί από αυτούς να έχουν την τύχη των άλλοτε συναδέλφων τους του ΠΑΣΟΚ που άλλαξαν επάγγελμα μετά τις εκλογές του 2012.

Γενικότερα αμφισβητείται η στρατηγική του πρωθυπουργού να φθάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο ώστε μετά το καλοκαίρι να αξιοποιήσει τις αλλαγές που θεωρεί ότι θα υπάρξουν στο ευρωπαικό επίπεδο μετά τις γερμανικές εκλογές. Κάνουν δε την προβολή και λένε ότι αν δεν γίνουν εκλογές μετά από την ενδεχόμενη απόφαση για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους τότε ο ορίζοντας της κυβέρνησης αυτής είναι μέχρι τις Ευρωεκλογές που θα δώσουν την ευκαιρία για εκτόνωση της συσωρευμένης δυσαρέσκειας.

Πηγή:http://www.protothema.gr