22 Ιαν 2013

Τσίπρας:H Eλλάδα έχει γίνει πειραματόζωο

Την «απόκτηση εμπειριών» σε μια χώρα που διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα, χαρακτηρίζει ως βασικό στόχο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο  Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα «να καταθέσουμε τις απόψεις μας,...
τις θέσεις μας και την εναλλακτική μας πρόταση για την έξοδο από την κρίση».
Μετά τη σημερινή άφιξή του στην Ουάσιγκτον, προερχόμενος από το Σαν Φρανσίσκο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς διαμεσολαβητές».
Σε ερώτηση τι θα πρέπει να προσδοκά η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη από τις ΗΠΑ, με αφορμή την χθεσινή ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα και πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα:
«Πρώτα απ' όλα, θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Και προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και όχι με την καταστροφική πολιτική της λιτότητας».
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και η χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ήταν μια ομιλία που είχε στο βασικό της περιεχόμενο την στήριξη της μεσαίας και κατώτερης τάξης, τον όρο "κοινωνική δικαιοσύνη", ένα συνολικά προοδευτικό προσανατολισμό, την ίδια στιγμή, που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κυριαρχούν συντηρητικές τοποθετήσεις που αντί να αντιμετωπίσουν την κρίση, τη μεγεθύνουν ακόμη περισσότερο».
«Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το φάρμακο για την κρίση, τελικά, είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Και ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, έχει γίνει ένα πειραματόζωο νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Επιδεινώθηκε, όμως, η κατάστασή της όλα αυτά τα χρόνια, όπου εφαρμόζεται ένα αδιέξοδο πρόγραμμα. Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να καταθέσουμε αυτές τις διαπιστώσεις, κυρίως όμως και την εναλλακτική μας οπτική απέναντι στην κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις επαφές του με Αμερικανούς αξιωματούχους, μέλη του Κογκρέσου και στελέχη δεξαμενών σκέψης, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας και τις προτάσεις μας χωρίς διαμεσολαβητές. Και αυτή η δυνατότητα, μας δίνεται από την τετραήμερη αυτή επίσκεψη. Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σ' ένα κοινό που παίζει σημαντικό ρόλο, στο Brookings Institution, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια». 
«Νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα, για μας είναι σημαντική και αξιολογώ ως πολύ σημαντικό επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον να ακούσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ένα εκπρόσωπο της Αριστεράς στην Ελλάδα, βλέποντας, ίσως, και αναγνωρίζοντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν βρέθηκε τυχαία σε τόσο ψηλά ποσοστά. Αναγνωρίζοντας, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η δύναμη εκείνη που θα αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση», πρόσθεσε ο Τσίπρας.


Πηγή:ΑΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr