21 Ιαν 2013

Δικαστές και Εισαγγελείς καλούν τον Ν. Δένδια να μην παρεμβαίνει στο έργο τους

Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια με τις οποίες ασκεί δριμεία κριτική στους δικαστές που αποφάσισαν ν’ αφήσουν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους δύο εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»....

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συγκρατημένος στις αναφορές τους για τους δικαστές, για τους οποίους, όπως σημειώνει, θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό περιεχόμενο. Ο κ. Δένδιας μίλησε για «μειοψηφία λειτουργών της Θέμιδος» που «επιλέγει να εθελοτυφλεί απέναντι στην πρόκληση που συνιστά για το πολίτευμα και τη ζωή των πολιτών η ένοπλη τρομοκρατική δράση».

Παρατίθεται η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

Οι πολιτικοί γενικότερα και ειδικότερα εάν αυτοί αποτελούν και μέλη της Κυβέρνησης οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι όταν αναφέρονται στους χειρισμούς ή στις αποφάσεις των Δικαστικών Λειτουργών. Δηλώσεις, που αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές, επιβάλλεται να αποφεύγονται. Πολύ περισσότερο δε, να αποφεύγονται δηλώσεις με απαξιωτικό για τους Δικαστικούς Λειτουργούς περιεχόμενο, όπως η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σε βάρος του Δικαστού (Προέδρου Εφετών), ο οποίος, ως ειδικός Ανακριτής, χειρίζεται τις υποθέσεις της τρομοκρατίας και ο οποίος, σημειωτέον, με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του, έχει αποδείξει, κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα και την τόλμη, που απαιτούνται και ότι ασκεί με ακεραιότητα και αυξημένη ευσυνειδησία τα ιδιαίτερα επαχθή και επικίνδυνα καθήκοντα, που έχει αναλάβει. Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, προκαλούν κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών και αποτελούν πλήγματα στο Κράτος Δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Πηγή:http://www.zougla.gr