24 Ιαν 2013

Αμερικανοί σε Τσίπρα: διαφωνούμε με την ανακήρυξη ΑΟΖ

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία θα απαντήσει με επίδειξη ισχύος, στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, και συστήνει μια διαφορετική πολιτική έρευνας και εκμετάλλευσης των υποθαλλάσιων κοιτασμάτων: αυτό είναι, σύμφωνα ....
με πληροφορίες του Tvxs.gr από την Ουάσιγκτον, ένα από τα βασικά συμπεράσματα από την χθεσινή συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην μακρά συνάντηση (διήρκησε μιάμιση ωρα) συμμετείχαν από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ε. Ρουμπιν, αρμόδιος για ζητήματα Ελλαδας, Τουρκίας, Κύπρου και Καυκάσου και αξιωματούχοι απο το υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο.

Στα θέματα της ΑΟΖ και των πιθανών ενεργειακων κοιτασμάτων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η εκμετάλλευση του εθνικου πλούτου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη, και όχι για την αποπληρωμή του χρέους, με μια πολιτική ανάλογη με αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο. Από την πλευρά τους οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ζήτημα της εξόρυξης δεν έπεται αναγκαστικά της  ανακήρυξης ΑΟΖ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές για τις οποίες δεν πέφτει λόγος στην Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος προηγούμενου.
Στην συνάντηση καλύφτηκαν όλα τα διμερή και διεθνή θέματα. Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί τις ΗΠΑ είναι να μην τεθεί θέμα βέτο, από ελληνικής πλευράς, στις σχέσεις της ΠΓΔ της Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ, στο οποίο επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ντ. Λίπτον, αναπληρωτή διευθυντή και νο 2 στην ιεραρχία του ΔΝΤ. Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της έκθεσης Μπλανσάρ, στην οποία αναγνωρίζεται, από τον οικονομολόγο-στέλεχος του ΔΝΤ, ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και την Πορτογαλία είχε βασιστεί σε λάθος εκτιμήσεις και υπολογισμούς. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπλανσάρ ήταν παρών στην προχθεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ινστιτούτο Brookings, στην οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για την λαθεμένη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
Πηγή: tvxs.gr