21 Ιαν 2013

Για μια έδρα έχασε στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας η Μέρκελ

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι προβλέψεις που ήθελαν τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία να γίνεται θρίλερ επιβεβαιώθηκαν. Αλλά εκείνοι που γέλασαν τελευταίοι ήταν οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι και όχι ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ και του Φίλιπ Ρέσλερ. ....

Το κρατίδιο έχει πια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, καθώς στις εκλογές της Κυριακής έλαβαν ποσοστό περίπου 46,3%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν συνολικά 69 έδρες, έναντι 68 εδρών που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), της Άνγκελα Μέρκελ, με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα.
Οι Φιλελεύθεροι του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ όχι μόνο δεν έμειναν εκτός Βουλής, άλλα πήραν και 2 δύο μονάδες περισσότερες από ό,τι στις εκλογές του 2008, ενώ η CDU της Μέρκελ έχασε 6%. στοιχείο που για πολλούς αναλυτές σημαίνει ότι το κόμμα της Καγκελαρίου «διοχέτευσε» ψήφους προς τους εταίρους της, προκειμένου να διασώσει την κυριαρχία της στο κρατίδιο.

Ο κ. Ρέσλερ πάντως, με νέα αυτοπεποίθηση αφού γλίτωσε την παραίτηση, δήλωσε ότι «ο αγώνας τώρα μόλις αρχίζει», θεωρώντας προφανώς ότι δεν κινδυνεύει η θέση του ως τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Νικητές των εκλογών είναι σίγουρα και οι Πράσινοι, οι οποίοι έφθασαν στο ποσοστό-ρεκόρ του 13.7%, από 8% που έλαβαν το 2008. Και η SPD πάντως ενισχύθηκε, αυξάνοντας τη δύναμη της από το 30.3% στο 32.6%.

Πηγή: newsit.gr