22 Ιαν 2013

Δίωξη για κακούργημα στον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ για «φούσκωμα» του ελλείμματος

Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη
Την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση του διογκωμένου ελλείμματος του 2009, υπόθεση που ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής, Γεωργαντά, σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και δυο ακόμη μελών της, ζητά να ασκηθούν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης....


Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και των μελών της Κωνσταντίνου Μολφέτα προϊσταμένου διεύθυνσης εθνικών λογαριασμών και της Ευσταθίας Ξενάκη, προϊσταμένης γενικής διεύθυνσης στατιστικής.

Οι ποινικές διώξεις αφορούν στα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου, ενώ για τον πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ζητείται επιπλέον δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Ο κ. Πεπόνης, που ερεύνησε την υπόθεση, ζητά η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί σε ανακριτή του νόμου 4022 περί διαφθοράς και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί ή συμμετοχή άλλων προσώπων σε αυτές τις πράξεις ή αν προκύπτουν άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες,  στις οποίες είχε προβεί η κ. Γεωργαντά το έλλειμμα του 2009, είχε διογκωθεί τεχνητά ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η αντίδραση Παπανδρέου
Αργά το βράδυ της Τρίτης και αφού είχε γίνει γνωστή η δίωξη στην ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο πρώην πρωθυπουργός μέσω του γραφείου του εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.

Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.

Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστιστικό για την χώρα και τους Έλληνες.

Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.

Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.

Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».
  

Πηγή:http://www.protothema.gr