24 Δεκ 2012

Οι 4 ελληνικές φωτογραφίες στις καλύτερες της χρονιάς

Τις 95 καλύτερες φωτογραφίες για τη χρονιά που φεύγει δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και 4 από την Ελλάδα και οι 2 προέρχονται από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην ....
Αθήνα.

O γυμνός διαδηλωτής τρέχει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο. κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.
Ο φωτογράφος δήλωσε στο πρακτορείο: «Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι θα ήταν μια ειρηνική πορεία. Ξαφνικά όμως άρχισαν τα επεισόδια. Γύρω έπεφταν πέτρες και χημικά. Υπήρχαν γενικευμένες συγκρούσεις στα στενά και τους δρόμους μπροστά από τη Βουλή. Άκουσα χειροκροτήματα και φωνές, γύρισα προς το μέρος απ” όπου προέρχονταν οι επευφημίες και είδα τον γυμνό άντρα να τρέχει. Άρχισα κι εγώ να τρέχω μαζί του και να φωτογραφίζω.
Νομίζω πως καταλαβαίνω απόλυτα τον συμβολισμό που ήθελε να περάσει. Προφανώς ήθελε να καταδείξει τη «γύμνια» που φέρνουν στην ελληνική κοινωνία, τα νέα μέτρα λιτότητας. Ο διαδηλωτής συνέχισε να τρέχει με τα χέρια ανοιχτά μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τη Βουλή, μέχρι που χάθηκε μέσα στο πλήθος».

Ο μάγειρας Μανώλης Ουρανός στο εστιατόριο «Μαύρος Γάτος» στην περιοχή του Ψυρρή.
Ο φωτογράφος δήλωσε στο πρακτορείο: «Η φωτογράφηση έγινε στα πλαίσια του παγκόσμιου Project, «Jobless generation». Ο Μανώλης στην αρχή ήταν επιφυλακτικός και δεν ένοιωθε άνετα με την ιδέα της φωτογράφησης. Στη συνέχεια, όταν μπήκαμε στην κουζίνα εκείνος χαλάρωσε και κατάφερα να ολοκληρώσω τη συγκεκριμένη λήψη».

Οι υπάλληλοι της Βουλής αντικαθιστούν την ελληνική σημαία στην κορυφή του κτιρίου με μία νέα. Η προηγούμενη είχε σκιστεί.
Ο φωτογράφος δήλωσε στο πρακτορείο: «Ήταν απόγευμα και μόλις είχα σχολάσει και με την άκρη του ματιού μου, είδα τους υπαλλήλους στην κορυφή του κτιρίου της Βουλής, να προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη σημαία. Άρχισα κατ΄ ευθείαν να φωτογραφίζω συνεχώς. Το περιστατικό μου θύμισε την περίφημη φωτογραφία από το νησί της Ίβο Τζίμα, που τραβήχτηκε 67 χρόνια πριν».

Αστυνομικός λαμβάνει μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο φωτογράφος δήλωσε στο πρακτορείο: «Βρισκόμουν στην πορεία για να καλύψω τα γεγονότα. Ένα όχημα ήταν παρκαρισμένο ακριβώς μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών. Στο πίσω μέρος του, είχαν στηθεί αυτοσχέδιες, ψεύτικες κρεμάλες.
Οι φωτογράφοι είχαν μαζευτεί γύρω από το βαν, το οποίο προσέγγισα και εγώ. Ένστολοι άρχισαν να αναπαριστούν εικονικές αυτοκτονίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια επανέλαβαν τη συμβολική αυτή κίνηση, ακριβώς μπροστά από τη Βουλή. Φωτογράφισα τον συγκεκριμένο αστυνομικό, η έκφραση του οποίου είναι ενδεικτική, είχε μια θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια του».
Πηγή: koutipandoras.gr