19 Ιουλ 2012

«Η Κύπρος δεν επιθυμεί εξαίρεση από ευρωπαϊκή συνεγγύηση για τη βοήθεια από τον ESM»

Δηλώσεις για την Κύπρο και τον ESM έκανε ο Β.Σόιμπλε Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποσύρει το αρχικό της αίτημα για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM).
Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της...
χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. «Η Κύπρος θέλει, σύμφωνα με παρουσίαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να μην εξαιρεθεί προς το παρόν από την συνεγγύηση σε δράσεις διάσωσης για άλλες χώρες», μεταδίδει πιο αναλυτικά το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Σόιμπλε είπε νωρίτερα στο Κοινοβούλιο ότι η Κύπρος απέσυρε προσωρινά ανάλογο αίτημα. Το μερίδιο της Γερμανίας στις εγγυήσεις για τα προγράμματα βοήθειας του EFSF, από 29.07% δεν θα αυξηθεί για το πακέτο βοήθειας της Ισπανίας σε 29.13%, όπως είχε δηλώσει ο κ. Σόιμπλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, λόγω αυτής της πρωτοβουλίας της Κύπρου, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα.
 
Σύμφωνα με το Πρακτορείο, η Κύπρος θα είναι σύντομα η ίδια μια «χώρα σε πρόγραμμα» για βοήθεια από το EFSF. «Ένα αίτημα η χώρα το έχει υποβάλει. Τώρα διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες. Για τέτοιες χώρες που εντάσσονται σε πρόγραμμα, υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η δυνατότητα να εξαιρεθούν με αίτημά τους από την εγγύηση για άλλες περιπτώσεις βοήθειας του EFSF», επισημαίνει το Reuters.
Ο κ.Σόιμπλε πάντως είχε, χθες το βράδυ, ενημερώσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζές της.
Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και μεταδίδει το ΑΠΕ, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη.
Στον κυβερνητικό συνασπισμό πάντως, σημειώνεται, δεν αναμένουν να σκεφτεί αυτή τη στιγμή την έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Πηγή:http://www.24h.gr