17 Ιουλ 2012

Διαρρέουν βόμβες: "Δεν αποκλείονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέοι φόροι"


Παράγοντες του υπουργείου παραδέχονται ότι αν και οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι, δυστυχώς δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.«Κατευθύνσεις και όχι λεπτομέρειες ζητεί η τρόικα», σχετικά με τα μέτρα περιορισμού των δαπανών...
11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ανάγκη να τα προσδιορίσουμε επακριβώς».

Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου, επισήμαναν, επίσης, ότι «οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι» για την περικοπή των δαπανών στους τομείς τους, «θα περιμέναμε περισσότερα, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία και θα τους βοηθήσουμε».


Και όλα αυτά μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση που θα έχει την Τετάρτη στις 10 το πρωί.


Χαρακτηριστικό, πάντως, της δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, είναι το γεγονός ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν κατηγορηματικά τις νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων.


«Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου. Κατά τον ίδιο, επίσης, δεν έχει αποκλειστεί τελείως και το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων για τις αποκλίσεις στον εφετινό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση», είπε με νόημα ο συγκεκριμένος παράγοντας.


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, κύριο μέλημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση φαίνεται ότι είναι αφενός η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας» για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και αφετέρου η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.