17 Ιουλ 2012

Α. Λυκουρέντζος: Θα τηρηθούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις

Ο υπουργός υγείας αποκάλυψε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε.Την απόφασή του να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας, που απορρέουν από το μνημόνιο και τα όσα έχουν συμφωνηθεί, επανέλαβε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma and Health business, και τόνισε ότι δεν...
υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους. Ο υπουργός Υγείας μίλησε, επίσης, για σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του υπουργείου, συγχωνεύσεις και ενσωματώσεις δομών υγείας, αλλά και περιστολή της δαπάνης.
«Η αλόγιστη φαρμακευτική δαπάνη δεν σημαίνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ η πιο ορθολογική περίθαλψη θα βοηθήσει το σύστημα να επιβιώσει», είπε ο κ. Λυκουρέντζος και σημείωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε, παρότι το υπουργείο Υγείας προσδοκά να μειωθεί μέχρι το τέλος του 2012 κατά ένα δισ. ευρώ, με τελικό στόχο να μην ξεπεράσει τα 2,88 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και με τις επιστροφές χρημάτων στο δημόσιο, από τους μηχανισμούς των Rebates και του Clow back, όταν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά τα 240 εκατ. ευρώ το μήνα.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί και προσέθεσε ότι «δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά τη συνεννόηση».
Πηγή:http://www.24h.gr