30 Ιουλ 2012

Ψαλιδίζονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ


Ψαλιδίζονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
«Μαχαίρι» στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014. Oι περικοπές θα γίνουν από ....
1η Ιανουαρίου 2013, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο.

Την ίδια ώρα, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα εισφέρουν στο πακέτο περικοπές ύψους 5 δισ. ευρώ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως οριζόντια περικοπή μισθών, καθώς επί της ουσίας θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται σήμερα στο στενό Δημόσιο. 
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σειρά επιδομάτων τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα περικοπούν και θα ισχύσει ο κανόνας της ίσης αμοιβής με τους εργαζομένους στον στενό δημόσιο τομέα με τα ίδια τυπικά προσόντα και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
Δυσκολίες προκύπτουν στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για να αποφευχθεί η υλοποίηση της πρότασης που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, δεδομένου ότι τα 30 ευρώ των μηνιαίων περικοπών οδηγούν σε ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, παρά τις προσπάθειες να μην εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από 1ης Ιουλίου μειώσεις αποδοχών ενώ, όπως διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι περικοπές στις συντάξεις να μην αγγίξουν τα χαμηλότερα κλιμάκια.

Το τελευταίο σενάριο προέβλεπε ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές έως 1.400 ευρώ και από αυτό το όριο και μέχρι το πλαφόν των 2.300 ευρώ θα ακολουθήσουν κλιμακωτές μειώσεις 10%-15%.
Πηγή: moneypost.gr