9 Ιουλ 2012

Ανοίγει πάλι θέμα κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτατος μισθός, συντάξεις, ασφαλιστικοί φορείς και μετενέργεια ξανά στο τραπέζι.Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατώτατος μισθός, συντάξεις, ασφαλιστικοί φορείς και μετενέργεια ξανά στο τραπέζι.
Σε διάλογο καλεί τα επόμενα 24ωρα τους κοινωνικούς εταίρους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ....
Ασφάλισης προκειμένου να συζητηθούν όλα τα καυτά θέματα όπως αυτά της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων αλλά και της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός, «ανοίγει ο διάλογος για το μείζον ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο και είναι η μόνη ρεαλιστική οδός για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας. Ωστόσο στρεβλώσεις και υπερβολές πιστεύουμε ότι πρέπει να διορθωθούν».

Ο υπουργός προανήγγειλε τη μετατροπή του φορολογικού πιστοποιητικού σε φορολογικό-ασφαλιστικό πιστοποιητικό. Το ασφαλιστικό πιστοποιητικό θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις και θα προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις της νομοθεσίας από εκείνους που θα τα υπογράφουν.

Όπως είπε, προωθείται αυτόματη ενιαία καταβολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών και υποχρέωση έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο θα προχωρήσει στη δημιουργία μικτών κλιμακίων του ΣΔΟΕ, του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ ενώ θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ με τρόπο που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, όσα κοστίζει σήμερα η γραφειοκρατία.

Αναφερόμενος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα υπάρχει ένας φορέας για όλους τους μισθωτούς, ένας φορέας επικουρικής ασφάλισης και ένας φορέας ασφάλισης υγείας. Οι δεσμεύσεις μας για την αποκατάσταση των μικροσυνταξιούχουν παραμένουν, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενοποίηση του ανωτάτου ορίου ποσού σύνταξης και ότι θα υπάρξει ενιαίο μητρώο ασφάλισης συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει αλλαγή στο καθεστώς της βουλευτικής σύνταξης. Το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα περιλαμβάνει και όλους τους αιρετούς.

Στον τομέα των κοινωνικών παροχών αποκλείεται η επανασύσταση οργανισμών όπως ο ΟΕΚ, η κυβέρνηση όμως θα επαναφέρει παροχές όπως αυτή του κοινωνικού τουρισμού.

Πηγή: 24h.gr