31 Ιουλ 2012

Στον δρόμο της Αγροτικής η Εμπορική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Άνοιξε ο δρόμος για την πλήρη αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, με την απορρόφηση της «καλής» ΑΤΕbank από την Τράπεζα Πειραιώς. Και θα ακολουθήσουν η Εμπορική και το ....
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η απορρόφηση της ΑΤΕ από την Πειραιώς -όπως εκτιμούν τραπεζικοί αναλυτές- στέλνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι γίνονται τα αναγκαία βήματα για να ξεκινήσει η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ τις επόμενες βδομάδες σε τροχιά συγχώνευσης θα θα μπουν η Emporiki και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς θα απορροφηθούν από κάποια από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι 7 μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ATE, Emporiki και ΤΤ) θα είναι τέσσερις, ίσως και τρεις.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν οι συγχωνεύσεις στις πιο μικρές τράπεζες, αλλά και στις υπόλοιπες ξένες, δηλαδή: Millennium, HSBC, Citibank, Geniki Bank, Probank, FBB, Αττικής, την «καλή» Proton, η οποία χρειάζεται και άλλα κεφάλαια.

Από σήμερα η νέα τράπεζα Πειραιώς - Αγροτική θα λειτουργεί κανονικά ως ενιαίο πιστωτικό ίδρυμα. Η ΑΤΕ θα διατηρήσει την επωνυμία της, αλλά οι συναλλαγές θα περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι εργαζόμενοι

Ας σημειωθεί ότι το «συν» για να περάσει το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς ήταν η πλήρης διασφάλιση όλων των εργαζομένων (5.300 άτομα) της Αγροτικής, αφού θα ενταχθούν στη νέα τράπεζα.

Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής η ΑΤΕ δεν υφίσταται, οπότε οι εργαζόμενοι ή θα απολυθούν και αποζημιωθούν από την ΑΤΕ, για να προσληφθούν στη συνέχεια από την Τράπεζα Πειραιώς, ή θα αλλάξουν «εργοδότη» διατηρώντας στις νέες συμβάσεις που θα υπογράψουν τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Πειραιώς θα χρειαστεί συνολικά 8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της από το ΤΧΣ. Ηδη έχει λάβει ως προκαταβολή 4,7 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ (αν δεν είχε γίνει η συμφωνία), ενώ θα λάβει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της υγιούς ΑΤΕ.

Ο διοικητής της ΑΤΕ, Θόδωρος Πανταλάκης, θα παραδώσει σήμερα την τράπεζα στον εκκαθαριστή κ. Μαράντο και θα αποχωρήσει από την Αγροτική.

Οπως έγινε γνωστό, στην Τράπεζα Πειραιώς θα περάσουν ακόμα η θυγατρική τράπεζα της ΑΤΕ στη Ρουμανία, η συμμετοχή που έχει στην ΑΙΚ Bank της Σερβίας, η συμμετοχή της στην FBBank όπως και η Αγροτική Ασφαλιστική.

ΤΤ - Εμπορική: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αγοραστές

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει κριθεί και το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οπότε λήγει και η παράταση της δημοσίευσης του ισολογισμού της τράπεζας για τη χρήση του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την ATE, και οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους. Το ΤΤ θα διεκδικήσουν τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank, καθώς κατέχουν ποσοστό 6% η κάθε μία στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο ΤΤ δεν ξεπερνά το 44,5%, ενώ στην ΑΤΕ φθάνει το 93%. Η αγορά αναμένει η Εθνική Τράπεζα να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ παράλληλα η νέα διοίκησή της δουλεύει πολύ και για την απόκτηση της Emporiki Bank.

Εκτός από την Εθνική, στη «μάχη» διεκδίκησης της Emporiki Bank θα μπουν η Alpha Bank και η Eurobank. Οι τρεις τράπεζες σύντομα θα καταθέσουν προτάσεις για την απόκτηση της τράπεζας. Και η μητρική Credit Agricole θα αποφασίσει πού θα «δώσει» την Εμπορική, αφού σταθμίσει τις προοπτικές της κάθε διεκδικήτριας τράπεζας, πόσο δηλαδή θα επηρεαστεί ο κάθε όμιλος σε περίπτωση περαιτέρω «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα, τις υπόλοιπες στρατηγικές συμμαχίες του ομίλου, τις συνέργειες στο εξωτερικό. Ενώ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει ένα «κρίσιμο» ποσοστό στο νέο σχήμα και θα συμμετάσχει ανάλογα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί, πριν από την προσφυγή στο ΤΧΣ.

Πηγή: hbnews.gr