Η κρίση στην Ευρωζώνη σοβεί και θετικές εξελίξεις όπως η έγκριση
βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες αποδεικνύονται πρόσκαιρες μόνον ανάσες.
Για την ακρίβεια οι αγορές και οι επενδυτές εκφράζουν στην πράξη τις
σοβαρές τους επιφυλάξεις για την...
αποτελεσματικότητα του δανείου προς την
ισπανική κυβέρνηση και τις τράπεζές της.
Στο πλαίσιο αυτό κι ενώ από το πρωί το ευρώ ενισχυόταν έως και τα 1,2580 δολάρια, στην πορεία έχασε τη δυναμική του, καθώς στις αγορές επικρατεί ανησυχία ως προς το ότι θα είναι η ιταλική οικονομία ο επόμενος "ασθενής" που θα χρειαστεί βοήθεια.
Το συγκεκριμένο κλίμα «βγαίνει» πλέον στις αγορές ομολόγων, καθώς τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας διέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη, με τα spreads να ανεβαίνουν και πάλι σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων ενισχύεται κατά περισσότερες από 20 μονάδες βάσης, τη στιγμή που στο ξεκίνημα της ημέρας είχε βρεθεί να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 500 μ.β. Ανάλογη άνοδο καταγράφει και το ιταλικό spread.
Έτσι, το κόστος δανεισμού για την ισπανική οικονομία βρίσκεται πάλι πάνω από το 6,50%, ενώ ξεπερνά το 6% το κόστος για τους Ιταλούς.
Πέραν αυτών, ιδιαίτερα βάρυνε το κλίμα στις αγορές μετά και την ανακοίνωση της υποβάθμισης, από τον οίκο Fitch, της αξιολόγησης των ισπανικών τραπεζών Santander και BBVA σε "BBB+" από "A". Μάλιστα το outlook και για τις δύο τράπεζες παραμένει αρνητικό.
Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται και στην πορεία των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης που παρέδωσαν ουσιαστικά όλα τα αρχικά τους κέρδη. Συγκεκριμένα, ενώ οι μεγάλες ευρωαγορές είχαν ξεκινήσει την ημέρα με κέρδη ακόμα και άνω των δύο μονάδων, στο κλείσιμο των συνεδριάσεων γύρισαν αρνητικά. Το Λονδίνο οριακά, στο -0,09%, το Παρίσι με απώλειες 0,32%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX πασχίζει να κρατήσει έστω τα ισχνά κέρδη του 0,12%. Αντιθέτως το Μιλάνο είναι πια ο «μεγάλος ασθενής» της ημέρας, με απώλειες άνω του 2,7%, αλλά και η Μαδρίτη έχασε ποσοστό 0,60%. Αλλά και η οδός Αθηνών γύρισε από το +4% γύρισε στο +2,5% (δείτε εδώ)
Πάντως, οι εταίροι δίνουν ένα πιο αυστηρό κλίμα σε σχέση με εκείνο που προσπάθησε να περάσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι την Κυριακή. (Δείτε εδώ σχετικά)
Ο Ισπανός επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν την Δευτέρα ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.
«Φυσικά θα υπάρξουν όροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, προσθέτοντας ότι «Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν»
Το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν.
Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι για την υπόθεση της Ισπανίας θα εργαστεί ένα ...κουαρτέτο και όχι τρόικα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Ενώ και η ΕΚΤ ζητά επιτάχυνση διαδικασιών για δημιουργία μιας … bad bank στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, σε νέα παρέμβασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά απαιτεί την επιτάχυνση της σύστασης μιας bad bank στη Μαδρίτη.