23 Ιουν 2012

Στο στόχαστρο του Γενικού Λογιστηρίου οι οφειλές των φορέων του Δημοσίου

Κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναλάβει να ελέγξουν τους φορείς του Δημοσίου που χρωστάνε ληξιπρόθεσμες οφειλέςΕλέγχους σε φορείς του Δημοσίου που συστηματικά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα διενεργήσουν κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών.
Τις τελευταίες εβδομάδες συγκροτήθηκαν κλιμάκια ελέγχου τα οποία θα ελέγξουν τους «ασυνεπείς»...
δημόσιους φορείς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ακολουθούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την τήρηση του Προϋπολογισμού και την έγκαιρη εξόφληση οφειλών.
Η έρευνα θα εστιάσει στο εάν έχει ορισθεί προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, εάν τηρείται πλήρως λειτουργικό Μητρώο Δεσμεύσεων και εάν έχουν δικαιολογηθεί οι λόγοι που οι συγκεκριμένοι φορείς δημιουργούν απλήρωτες υποχρεώσεις.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ζητήσει από τους δημόσιους φορείς η εξόφληση των υποχρεώσεων να γίνει, όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και συνομολόγηση δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για αυτό το σκοπό στον κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων.
Οι σχετικές πιστώσεις έχουν μεταβιβασθεί στους δικαιούχους φορείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του προϋπολογισμού με εντολή οι πληρωμές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες.
Με την εξόφληση των οφειλών θα πρέπει να αποστέλλεται άμεσα βεβαίωση, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση διατέθηκε για τις δηλωθείσες υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος αυτής αναλόγως στο κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή:http://www.24h.gr