δείχνουν προθυμία συνεργασίας και οι τράπεζες! Σημειώνει ότι «το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ».
Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ διακρίνει πάντως μια μεταστροφή κατά τον χρόνο, καθώς η φοροδιαφυγή «δεν θεωρείται πλέον σπορ αλλά έγκλημα»! Η μεταστροφή αυτή όμως δεν άλλαξε καθολικά το κλίμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης, καθώς, ο κ. Λέκκας μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5.000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις. Τα πρόστιμα που επιβάλαμε ήταν της τάξης των 650 εκατ. ευρώ»...
Ο κ. Λέκκας «συμφωνεί απολύτως με την Κριστίν Λαγκάρντ» στο ότι αν είχε αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή η ελληνική κρίση θα είχε σε μεγάλο βαθμό λυθεί και παρέχει προς επιβεβαίωση τα εξής στοιχεία: «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10 με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 45 δισ. το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας. Απαιτεί βέβαια πολιτική βούληση», καθώς «τους κατάλληλους νόμους (για την πάταξη της φοροδιαφυγής) τους διαθέτουμε από το 1996, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ».
Ο κ. Λέκκας επικρίνει με σφοδρότητα την ελλιπή συνδρομή των Τραπεζών στον εντοπισμό φοροδιαφυγής. «Προς το παρόν, πρέπει δυστυχώς να πω ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τις τράπεζες».
Για τη διαφθορά των εφοριακών ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναφέρειι ότι «με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το 'λάδωμα' εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές».
Αντιθέτως, για τους πολιτικούς και το πελατειακές σχέσεις τους δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ανάλογο σύστημα. «Αξιωματούχοι, όπως οι βουλευτές, έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, ενώ η εφημερίδα Welt, σημειώνει ως στοιχείο ότι ειδικά σε 500 περιπτώσεις που αφορούσαν πολιτικούς διαφορετικών κομματικών προελεύσεων, η πρόοδος για τη διερεύνηση των οικονομικών τους στοιχείων, ήταν εξαιρετικά αργή.
Πηγή: eklogika.gr