31 Μαΐ 2012

Κρας τεστ για την Ευρωζώνη σε Ισπανία – Ιρλανδία

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την συνοχή της Ευρωζώνης και για την επόμενη ημέρα της Ένωσης είναι οι επόμενες ώρες, με το θερμόμετρο να χτυπάει «κόκκινο» σε Ισπανία και Ιρλανδία.
Την ώρα που κλιμακώνεται η κρίση στην ....

Ισπανία, με τη χώρα στο κατώφλι της προσφυγής στο μηχανισμό διασώσεων, αφού πια δανείζεται με επιτόκιο πάνω από το 6,7%, ουσιαστικά δηλαδή σε απαγορευτικό όριο για την συνέχιση του δανεισμού της από τις αγορές, αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, οι Ιρλανδοί καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Το δημοψήφισμα αυτό θεωρείται από όλους αποφασιστικής σημασίας για πολλούς λόγους. Πρωτίστως γιατί μια ενδεχόμενη καταψήφισή του θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην «γερμανική συνταγή» της ακραίας λιτότητας και πιθανώς θα δώσει το έναυσμα για ευθεία αμφισβήτηση ακόμα και των συμφωνιών σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης, αλλά και γιατί από το αποτέλεσμα της κάλπης κρίνεται και η επιστροφή ή όχι της Ιρλανδίας στις αγορές ομολόγων, μέσα στο 2012.


Για την ακρίβεια η Ιρλανδία στοχεύει να βγει ξανά στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι, με έκδοση κρατικών ομολόγων που εφόσον «αντέξουν» στις πιέσεις θα αποτελέσουν έναν μηχανισμό για άμεση ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και ίσως οδηγήσουν σε επίσπευση της εξόδου της χώρας από το δικό της Μνημόνιο, πριν από το 2014! Αν όμως οι ιρλανδοί ψηφίσουν «Όχι», τότε η όλη διαδικασία θα αναβληθεί …Χαρακτηριστικό είναι πως κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ως την ύστατη ώρα πως ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα θα … «εξαλείψει την εμπιστοσύνη χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα δυσχεράνει περαιτέρω την προσέλκυση επενδύσεων», ενώ υπέρ του Δημοσιονομικού Συμφώνου έχουν ευθέως ταχθεί τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, το Φάιν Γκαέλ, το Εργατικό Κόμμα καθώς και το Φιάνα Φέιλ.


Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι Ιρλανδοί θα ψηφίσουν «Ναι», έστω απρόθυμα.


Πάντως η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MRBI για την εφημερίδα Irish Times, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς έδειξε πως ένα ποσοστό 39% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ του Συμφώνου, το 30% δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά ενώ το 31% δηλώνει αναποφάσιστο.


Στην Ισπανία τα δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν με κάλπες ή δημοψηφίσματα. Η «καυτή πατάτα» του τραπεζικού προβλήματος βρίσκεται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης Ραχόι και η λύση δεν μοιάζει τόσο εύκολη.


Η ΒΑΝΚΙΑ που ουσιαστικά είναι αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα με τα 19 δισ. ευρώ που θα δαπανηθούν αναμένεται να συμπαρασύρει πολλές ακόμα τράπεζες της χώρας με αποτέλεσμα η Goldman Sachs να υπολογίζει το ποσό που χρειάζεται να δαπανηθεί ΑΜΕΣΑ για στήριξη του κλάδου στα 28 δισ. ευρώ. Ποσό ικανό να «τινάξει» στον αέρα τον ισπανικό προϋπολογισμό και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στις αγκάλες ΕΕ και ΔΝΤ!


Μιας χώρας και μιας οικονομίας όμως που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, με το ποσοστό της ανεργίας στο 24% και περίπου ένα στα τέσσερα νοικοκυριά χωρίς καμία πηγή εισοδήματος.


Αυτά τα δεδομένα είναι που ανοίγουν ήδη συζητήσεις και σενάρια για μια «ισπανική έξοδο» από το ευρώ, κατά πολλούς ίσως και … νωρίτερα από την Ελλάδα!


Με τη διαφορά πως ένα τέτοιο πλήγμα, μια … “Spexit” (κατ’ αναλογία του Grexit της Ελλάδας), θα είναι καίριο για την Ευρωζώνη.

Πηγή: protothema.gr