31 Μαρ 2012

Οι παρακρατήσεις από τον Απρίλιο

Για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς, η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο θα ξεκινήσει από τη μισθοδοσία του Απριλίου.

Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα...

παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των συντάξεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Νέου Μνημονίου στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας.

Στο νομοσχέδιο μαζί με τις μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προβλέπονται περικοπές σε κατηγορίες δημοσίων δαπανών για την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος - μετά από αυτές τις παρεμβάσεις - προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 59,159 δισ ευρώ και τις δαπάνες στα 70,298 δις. ευρώ. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τα ακόλουθα:
•Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.
•Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
•Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπερειφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.
•Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τους.
•Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας κ.λπ.

****

Η λίστα με τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιστροφή ΦΠΑ θα εκδίδεται απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετά από διασταυρώσεις που θα γίνονται στο Taxis και το σύστημα elenxis, βγάζοντας εκτός διαδικασίας τις εφορίες.

Η επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας θα γίνει με την ταχεία και αυτοματοποιημένη διαδικασία -εντός 20 ημερών- που υπόσχεται στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες το υπουργείο Οικονομικών, μόνο οι νέες αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας διαδικασίας για την επιστροφή του ΦΠΑ θα είναι τα εξής:

- οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ θα καταχωρούνται σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολή της αίτησης.

- η ΓΓΠΣ θα προχωρά στη συνέχεια σε μια σειρά διασταυρώσεων μέσω των συστημάτων taxis και elenxis. Οι διασταυρώσεις θα έχουν σαν στόχο να διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, θα ελέγχεται, μεταξύ άλλων, αν η επιχείρηση έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αν χρωστά στο δημόσιο (αν δηλαδή είναι φορολογικά ενήμερη), αν χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία (αν δηλαδή είναι ασφαλιστικά ενήμερη) και αν οι τελευταίες χρήσεις της ήταν ζημιογόνες ή κερδοφόρες.

- οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που περνούν τις "εξετάσεις" θα μπαίνουν σε λίστα που θα εκδίδεται απευθείας από τη ΓΓΠΣ και θα αποστέλλεται στις εφορίες για την επιστροφή του ΦΠΑ.

- στόχος του υπουργείου είναι με το νέο σύστημα οι επιστροφές ΦΠΑ να γίνονται εντός 20 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το νέο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ είναι, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, να εξασφαλιστούν τα σχετικά ποσά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όσον αφορά τις συσσωρευμένες οφειλές ΦΠΑ του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις εξετάζεται να παραμείνει η υφιστάμενη χρονοβόρα διαδικασία επιστροφών. Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει έντονα παράπονα στο ΥΠΟΙΚ για επιλεκτικές επιστροφές ΦΠΑ με πελατειακά κριτήρια.

****

Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στη Γερμανία θα πάρουν αύξηση 6,3% σύμφωνα με αξιωματούχο που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο ver.di. των εργαζόμενων στο γερμανικό δημόσιο.

Η συμφωνία αυτή τερματίζει μια εργατική διαφορά που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ που ηγείτο των συνομιλιών της κυβέρνησης με το συνδικάτο ver.di ανακοίνωσε τη συμφωνία σήμερα το πρωί, ύστερα από ολονύχτιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις στο Πότσνταμ, ένα προάστιο του Βερολίνου.

Το συνδικάτο ver.di, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία που εκπροσωπεί δύο εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, διεκδικούσε αύξηση 6,5%. Το συνδικάτο είχε απορρίψει κυβερνητική πρόταση για αύξηση 3,3%.

Η συμφωνία τερματίζει την απειλή για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις ύστερα από τις προειδοποιήσεις για συνέχιση των απεργιών που ήδη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Συνολικά για περίπου 9 εκατομμύρια γερμανούς εργαζόμενους διεξάγονται φέτος διαπραγματεύσεις, με τα συνδικάτα να διεκδικούν αυξήσεις αποδοχών.