31 Μαρ 2012

Έντονες αντιδράσεις στη Χαλκιδική για την εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων Ιερισσού

Επεισόδια στο δήμο Αριστοτέλη σημειώθηκαν χθες το βράδυ «Άναψαν τα αίματα» και πάλι στη Χαλκιδική, με αφορμή την εκμετάλλευση των ορυχείων χρυσού στην Ιερισσό. 
 Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια με κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού, έξω από το δημαρχείο και όσο ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,... που έληξαν κατά τις τρεις τα ξημερώματα. Οι λόγοι που προβάλλουν είναι μεταξύ άλλων περιβαλλοντικοί. 
 
30 περίπου διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση, με την ένταση να κορυφώνεται, όταν έγινε ρίψη μολότοφ. Η αστυνομία «απάντησε» με δακρυγόνα ενώ σημειώθηκε και πετροπόλεμος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ σημειώθηκαν υλικές ζημιές. 
 
Από την πλευρά της, αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στην Ιερισσό, παρά τις αντιδράσεις, εμφανίζεται η δημοτική Αρχή στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, πρόκειται για ένα έργο ανάπτυξης που γίνεται με σεβασμό στους κανόνες για την προστασία των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί. 
 
«Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του τόπου και να σταθούμε στα πόδια μας. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι οι αντιδράσεις αυτές έχουν άλλη αφετηρία και όχι την αγωνία για την προστασία του περιβάλλοντος», είπε και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τη διεύθυνση υδάτινων πόρων θα ενημερώνουν συνεχώς μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί με στοιχεία και μετρήσεις για την περιβαλλοντική κατάσταση της περιοχής.