24 Μαρ 2012

Το ίντερνετ «σκότωσε» την Εγκυκλοπαίδεια

Η φημισμένη Britannica ανακοίνωσε την διακοπή της έκδοσής της λόγω... Wikipedia Έχει ιστορία περίπου δυόμιση αιώνων και «μόρφωσε» γενιές και γενιές.
Ο λόγος για μία από τις πιο θρυλικές εγκυκλοπαίδειες στον κόσμο, της γνωστής Britannica, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, τώρα θα σταματήσει να εκδίδεται, καθώς η δύναμη του ίντερνετ έχει οδηγήσει σε...
κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων.
Έτσι, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι έκδοσης της Britannica, η ιστορική εγκυκλοπαίδεια θα προσπαθήσει να εστιάσει στην ηλεκτρονική της μορφή, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί τον «κολοσσό» της Wikipedia, που είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος της «παρακμής» της. Εξάλλου είναι προφανές αυτό αν σκεφτεί κανείς, ότι στην τελευταία έκδοση της Britannica υπάρχουν 65.000 λήμματα, ενώ στη Wikipedia αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.000.000. Πάντως, στην πραγματικότητα η παρακμή της είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα.
«Είναι μια ιεροτελεστία μετάβασης στη νέα εποχή», ανέφερε με νόημα ο πρόεδρος του εκδοτικού οίκου της Britannica, υπογραμμίζοντας ότι οι τίτλοι τέλους για την διάσημη εγκυκλοπαίδεια ήταν κάτι αναμενόμενο με τις τελευταίες εξελίξεις. «Κάποιοι άνθρωποι θα στεναχωρηθούν για αυτό αλλά τώρα έχουμε ένα καλύτερο εργαλείο», συμπλήρωσε.
Η πρώτη Εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδόθηκε το 1768 στο Εδιμβούργο. 
Πηγή:http://www.24h.gr