31 Μαρ 2012

28% κάτω οι μισθοί με ατομικές συμβάσεις – Κι άλλες περικοπές προβλέπουν τα νέα μέτρα που έρχονται τον Ιούνιο

Τα νέα μέτρα που θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει μέσα στον Ιούνιο για να εφαρμοστούν τη διετία 2013-2014 περιλαμβάνουν απολύσεις, κλείσιμο φορέων όπως ΔΕΚΟ, μειώσεις σε μισθούς , περικοπές σε όλες τις λειτουργικές δαπάνες και περικοπές στην παιδεία, την υγεία αλλά και την άμυνα αλλά και παρεμβάσεις στα...
οικονομικά των δήμων. Τα μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν περίπου 6 δισ. ευρώ συνολικά δηλαδή 3% του ΑΕΠ.

Tο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν και τεχνοκράτες του ΔΝΤ συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει πλήρη εικόνα για τα έξοδα του κράτους. Η πρώτη φάση της μελέτης του ΚΕΠΕ θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Απριλίου.

Οι ερευνητές του ΚΕΠΕ που συλλέγουν τα στοιχείων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δύο δυσκολίες.

1. Προκύπτουν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία για το ίδιο θέμα. Δηλαδή, άλλα στοιχεία δίνει κάποιο υπουργείο για συγκεκριμένες δαπάνες και άλλα στοιχεία κάποια υπηρεσία για τις ίδιες δαπάνες.

2. Δυσκολέυονται να αντλήσουν αξιόπιστα στοιχεία ειδικά όταν πρόβλημα πρόκειται για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τις περιφέρειες και τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων.

Στο μεταξύ “ο κατήφορος” των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει προηγούμενο. Οι μειώσεις στους μισθούς αγγίζουν το 28% και αυτό γίνεται με τη μετατροπή των συμβάσεων από συλλογικές σε ατομικές.


Σύμφωνα με την “Ημερησία”, οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να κάνουν μειώσεις στους μισθούς μέ την υπογραφη ατομικών συμβάσεων αγγίζουν το ποσοστό του 98,5%. Αβαλυτικά το 71,6% των επιχειρή-σεων που προχώρησαν σε μειώσεις (οι 2.774) ήταν στην Αθήνα και το 9,67% (375 ) στην κεντρική Μακεδονία για το 20,67% των εργαζομέ-νων (4.190 άτομα).


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας, μέσα σε ενάμιση μήνα από τη ψήφιση του νέου νόμου για τις συμβάσεις (από τις 14 Φεβρουαρίου) συνολικά 3.875 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις της τάξης του 8% έως 35% των μισθών ενώ από αυτές οι 3.817, δηλαδή το 98,5%, καθόρισαν νέους μισθούς με ατομικές συμβάσεις. Οι μειώσεις των μισθών κυμάνθηκαν από 20% έως 28%, δηλαδή πάνω από το 22% που προβλέπει ο νόμος για τις κατώτατες αμοιβές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην “Ημερησία” ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητάει τη δημιουργία ενός επιτελικού συντονιστικού οργάνου στην καρδιά της κυβέρνησης με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργών, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις ενώ επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα εκσυγχρονιστεί ποτέ αν δεν εκσυγρονιστεί πρώτα η δημόσια διοίκηση, και αν δεν διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και γενικά ενθαρρυνθεί “το επιχειρείν”. Σύνμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πιστά το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής το οποίο με τη βοήθεια του ΔΝΤ είναι βασισμένο στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Και τέλος οι νόμοι να μην μένουν στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζονται. 

Πηγή:http://www.newsit.gr