20 Φεβ 2012

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο

Σε εφιάλτη για τα νοικοκυριά αλλά και για τον προϋπολογισμό μετατρέπεται, για πολλοστή φορά, η τιμή του πετρελαίου, με το αργό να διαπραγματεύεται πλέον στα 105 δολάρια το βαρέλι και το brent αντιστοίχως στα 121 δολάρια, σε νέα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών....


Αυτό μεταφράζεται σε νέο πλήγμα στα ήδη εξαθλιωμένα οικονομικά του μέσου Έλληνα, τη στιγμή μάλιστα που τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές στην εγχώρια αγορά «τρέχουν» με μέση αύξηση άνω της μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας.


Συγκεκριμένα, οι τιμοληψίες δείχνουν πως από τις 4 του μηνός έως και σήμερα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, της τάξης του 2,3% (από 0,995 το λίτρο στις 4/2 στο 1,018 χθες), η αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 0,8% (από 1,539 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στο 1,551 χθες) και στην αμόλυβδη βενζίνη η άνοδος άγγιξε το 1,4%, ήτοι από το 1,714 στο 1,738.


Στη διεθνή αγορά οι τιμές εκτινάχθηκαν λόγω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει ότι σταματά τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, ως απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν από την 1η Ιουλίου.


Στο σκηνικό προστίθεται ως παράγων αβεβαιότητας και η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με πρωταγωνίστρια φυσικά την Ελλάδα και το μείζον πρόβλημα χρέους.

Πηγή:http://www.protothema.gr