31 Δεκ 2011

Οι FT ξαναχτυπούν.....Το "παραμύθι" του ευρώ θα τελειώσει - Το τέλος που είδε ο Ντράγκι...- Όλα θα ήταν καλά αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ

Σε "ευχάριστο" χριστουγεννιάτικο κλίμα ήταν η νέα ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, στην οποία και προβλέπει το τέλος του ευρώ και τους εφιάλτες του... Κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.
Η ανάλυση παρομοιάζει τον Ντράγκι σαν τον Σκρουτζ, ο οποίος έχει ζαλιστεί από τα πολλά νούμερα, τα αδιέξοδα στα collaterals και στις αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητα των πολιτικών. Εκεί που ζαλίζεται από την υπέρογκη μεγέθυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ, αποκοιμιέται και ονειρεύεται την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος πριν από δέκα περίπου χρόνια. Ευχές, προσδοκίες, χαρές. Το ευρώ θα ενώσει την Ευρώπη και θα γίνει το πρώτο αποθεματικό νόμισμα, στη θέση του δολαρίου.
Όμως το όνειρο διήρκησε λίγο, καθώς ένας Ιταλός και ένας Ισπανός του χτυπούσαν την πόρτα, ζητώντας απεγνωσμένα λίγα χρήματα. Μέρες εορτών θα πρέπει να τους βοηθήσει έλεγαν. Τι νομίζουν;, αναρωτήθηκε ο Ντράγκι. Ότι έχω μηχανή που τυπώνει χρήματα; Αυτά τα κάνουν άλλοι χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Είμαστε συνετοί εδώ στη Φρανκφούρτη σκέφτηκε.
Ο Ντράγκι, αφού ξεφορτώθηκε τους επισκέπτες, ξανακοιμήθηκε. Όμως στο όνειρο του ήρθε ένα μικρό παιδί από την Ελλάδα που οι γονείς του δε μπορούσαν να του δώσουν το φάρμακο που χρειαζόταν. Ο Ντράγκι σκέφτηκε ότι δεν είχαν υπολογιστεί καλά τα πράγματα και φτάσαμε ως εδώ. Μέχρι να τελειώσει η σκέψη του όμως ο χρόνος κύλησε σαν αστραπή. Το αγόρι είχε πεθάνει και οι γονείς του θρηνούσαν ρακένδυτοι.
Κοίταξε την ημερομηνία: 24 Δεκεμβρίου 2015. Άρχισε να σκέφτεται το αγόρι και όχι το "ισχυρό" ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμά. Αν ο μικρός Τιμαίος πεθαίνει το 2015, τότε υπάρχει ακόμη χρόνος να σωθεί. Το φάρμακο το έχουμε. Αν και δεν πρόκειται για σίγουρη θεραπεία και χρειαζόταν μεγάλες θυσίες από τον ασθενή, συνήθως ήταν αποτελεσματικό. Εάν οι Έλληνες θέλουν να σωθούν, θα πρέπει να τους επιτραπεί να φύγουν από το ευρώ και να υποτιμήσουν το νέο εθνικό τους νόμισμα.
Ξανακοιμήθηκε ο Ντράγκι, βυθισμένος στις σκέψεις για το πως θα επιτρέψει σε μία χώρα να βγει από το ευρώ. Και πάλι ήρθε στα όνειρα του ο μικρός Τιμαίος. Χαρούμενος και υγιής. Παράλληλα χιλιάδες τουριστών απολάμβαναν τον ήλιο και το ούζο σε τιμές ευκαιρίας, με τη συνδρομή των νέων δρομολογίων της Ryanair στα ελληνικά νησιά. Όλα καλά σκέφτηκε, αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρω...

Πηγή: http://www.bankingnews.gr/ 
Από τη Μαρία